HSLS-ovac: Palmina je imala prezime. Ovo je beskičmena i ljigava Puljkova politika

Foto: Facebook

GRAD Split odlučio je promijeniti ime vrtića na Marjanu. Dosadašnje ime Tamarin odlazi u povijest, a djeca će od jeseni pohađati Dječji vrtić Palmina.

Vrtić je novo-staro ime dobio u čast Palmine Piplović, koja je tijekom Drugog svjetskog rata radila kao partizanska veza u Splitu. Spajala je Nijemce koji su željeli dezertirati s partizanima. Nijemci su je uhvatili 7. listopada 1944. i tri dana mučili. 

Čupali su joj nokte i mlatili je. U konačnici su je objesili na električni stup na splitskom Majdanu. Tu je visjela danima. Isti dan su s njom obješeni njemački brijač Fritz i Nikola Zavoreo, koji su poticali Nijemce da se pridruže partizanima. Poslije Drugog svjetskog rata lanac dječjih vrtića nosio je ime po Palmini, ali to se promijenilo 1990-ih. 

Jučer je ploča s imenom vrtića postavljena i otkrivena u krugu obitelji i prijatelja te lokalnih političara. Na mjestu događaja bili su splitski gradonačelnik Ivica Puljak, njegov zamjenik Bojan Ivošević te nezavisni vijećnik Damir Barbir, koji je i inicirao povratak imena. 

"Drago mi je da se realizirala ideja i da smo odali počast žrtvi Palmine Piplović, da smo ispunili želju obitelji i velikog dijela građana Splita", rekao je Puljak i zahvalio se Barbiru.

"Beskičmena ljigava politika sjedenja na dvije stolice"

Predsjednik splitskog HSLS-a Hrvoje Bašić kaže da je i on sam zagovarao povratak imena vrtiću. No žestoko je prozvao Puljka jer je na imenu vrtića zaboravljeno prezime. 

"Na prvu, kad sam vidio jučerašnju vijest o vraćanju izvornog imena, htio sam iskreno pohvaliti gradsku vlast. Sve drugo bi bilo licemjerno, s obzirom na to da je i splitski HSLS u prošlim sazivima Gradskog vijeća bio među onima koji su gurali tu inicijativu. A onda sam jutros vidio natpis na ploči i osjetio se prevareno", počeo je.

"Vjerojatno baš kao i Ante Zoričić, kojeg se nisu sjetili jučer pozvati isti oni koji njegovoj inicijativi tada nisu htjeli dati potpis podrške, a sada se njome hvale - Puljkovi.

Jer baš kao što Ivica Puljak ima svoje ime i prezime, tako ga je imala i Palmina PIPLOVIĆ, kojoj se sada zbog beskičmene i ljigave politike sjedenja na dvije stolice prezime negdje zagubilo. I ne vjerujem da je slučajno!

Jer koji je smisao da se recimo Trg Gaje Bulata zove 'Trg Gaje' ili da se Ul. kralja Zvonimira zove 'Ulica kralja'? 

Baš zato su i istupi DP-a posebice ljigavi i besmisleni. Znate li protiv čije ploče uopće prosvjedujete? Pa upravo biste vi DP-ovci, trebali biti najsretniji Puljkovim manevrom postavljene ploče – nesretnoj curi kojoj su njemački okupatori prvo uzeli život, a ovi domaći licemjeri sad i prezime", napisao je Bašić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.