Huligani u Engleskoj napali auto s ljudima iz istočne Europe. Vukli ih, čupali vrata

Screenshot: X

Od svih nasilnih scena u britanskim gradovima tijekom vikenda izdvojila se ona koja se dogodila u gradu Hullu kada je bijesna gomila bijelaca opkolila i napala automobil u kojem su bili muškarci iz istočne Europe. 

Videozapisi incidenta podijeljeni su na društvenim mrežama, a prikazuju gomilu koja juriša prema srebrnom BMW-u i nasilno otvara vrata automobila te napada one koji su unutra. U jednom videu čuje se osoba u gomili kako viče rasističku uvredu i koristi riječ "stranci". U drugom videu netko viče "uhvati ih".

BBC Verify je u početku izvijestio da su muškarci u automobilu azijskog podrijetla, no policija Humbersidea rekla je BBC-ju da je riječ o muškarcima iz istočne Europe.

Okružili automobil, razbili svjetla i pokušavali otvoriti vrata

Napad na BMW dogodio se u subotu poslijepodne na sjeverozapadu centra Hulla u Engleskoj.

Analiza videozapisa na društvenim mrežama koju je proveo BBC Verify sugerira da su vozilo i njegovi putnici napadnuti oko 16:45. U jednom videu može se vidjeti veliki crni oblak dima kako se diže u nebo. Osoba koja snima kreće se ulicom Hall i dolazi do parkirališta, gdje je već jedan automobil u plamenu.

Zatim BMW pokušava pobjeći velikoj rulji, no zarobljen je na pločniku i okružen većim brojem muškaraca, od kojih je nekoliko maskirano i koriste nešto nalik odvijačima kako bi razbili stražnja svjetla automobila i pokušali otvoriti vrata te zgrabiti ljude koji se nalaze unutra. Na automobil bacaju cigle i kolica za kupovinu. Jedan čovjek izvodi nacistički pozdrav.

BBC Verify je, koristeći softver za prepoznavanje lica i profile na društvenim mrežama, identificirao muškarca koji je pokušavao razbiti prozore. Zove se John Honey. Pojavljuje se i u drugim videozapisima koji prikazuju pljačku kasnije tijekom dana u centru grada. Optužen je za nasilne nerede i nalazi se u pritvoru. Policija Humbersidea priopćila je jučer poslijepodne da je uhićeno još 28 osoba.

Muškarac s velikim ruksakom na leđima otvara suvozačka vrata i čini se da je nekoliko puta udario muškarca na suvozačkom sjedalu. Otprilike 10 sekundi nakon što je automobil zarobljen, čovjek se uspijeva izvući bez jedne cipele. Zatim ga progoni maskirani muškarac s metalnom šipkom.

Video se zatim pomiče udesno te se snima približavanje interventne policije. Čini se da se zbog toga rulja udaljava. Muškarci koji su pobjegli iz automobila tada su viđeni neozlijeđeni oko 20 metara dalje od mjesta na kojem su napadnuti. Nije poznat njihov identitet.

Još jedan čovjek kojeg je BBC Verify identificirao koristeći alate za prepoznavanje lica, što je potvrđeno usporedbom s profilima na društvenim mrežama, jest Connor Londesborough. Na snimci se može vidjeti kako stoji pored automobila i razgovara s nekim od napadača, ali se ne pridružuje napadu. BBC piše da je nekoliko dana prije prosvjeda podijelio objavu Nacionalne obrambene lige - antimigrantske online skupine - koja je glasila: "Spremni za mir, spremni za rat."

Prethodno je objavljeno da je Londesborough osuđen 2019. godine za otmicu, podmetanje požara i pljačku. Rekao je za BBC da je ranije bio prisutan na prosvjedu na Victoria Squareu i da je bio na mjestu gdje se dogodio napad na automobil, ali "samo kako bi druge spriječio u napadu".

"Priljev ilegalnih osvajača"

Nekoliko sati prije incidenta i nereda mnoštvo se okupilo u središtu grada Hulla. Internetom su kružili plakati s riječima "dosta je", koji pozivaju ljude da se sastanu na Victoria Squareu u podne. Jedna objava na Facebooku sugerira da je to prvotno organizirao Hull Patriotic Protestors, skupina koja je kao probleme navela "priljev ilegalnih osvajača u grad" i "gospodarski pad i financijsko zanemarivanje grada".

Još jedna objava na Facebooku traži od sudionika da "pokušaju biti trijezni koliko god mogu biti" i da je "važno zapamtiti da se ovdje ne radi o boji kože osobe". Poručili su da će događaj započeti bdjenjem za tri djevojke ubijene u Southportu.

"Pošaljite ih kući"

BBC je analizirao više videozapisa, velika skupina ljudi iza metalnih barijera ispred hotela uzvikivala je "pošaljite ih kući" i "izvedite ih" pred interventnom policijom. Okupljeni su bacali boce, baklje i cigle na policajce. Kasnije je desničarski aktivist Tommy Robinson objavio na X-u da su u hotelu smješteni "neprovjereni migranti o trošku poreznih obveznika".

U satima nakon što je BMW opkoljen i napadnut, gomile su se ponovno formirale u središtu grada - i počelo je pljačkanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.