HUP: Mi subvencioniramo kućanstva, a većina ih može platiti tržišnu cijenu struje

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Irena Weber danas je kazala da se poslodavci zalažu za ukidanje politike intervencionizma te da ne očekuje da će danas najavljeno povećanje cijena struje i plina izazvati novi val poskupljenja. Weber je istaknula da u novim mjerama vlade nema nikakvih iznenađenja, odnosno da su poslodavci to i očekivali. Dodala je da većina hrvatskog gospodarstva već više od godinu dana funkcionira u tržišnom režimu u pogledu plaćanja troškova energije.

"Poduzetnici, najveći potrošači i najveći poslodavci već godinu i pol dana plaćaju tržišne cijene električne energije", rekla je Weber. Nastavak subvencija za male i mikropoduzetnike i obrte smatra dobrim. Ne očekuje novi val poskupljenja jer se radi o postupnom smanjivanju subvencija.

HUP, prema njezinim riječima, podržava napuštanje intervencionizma jer želi što manje države u tržišnoj ekonomiji. S druge strane, kaže da je poduzetnicima bitno, u slučaju većih šokova i kriza, imati sigurnost i izvjesnost.

"Ima smisla krenuti lagano s izlazom iz intervencionističkih mjera"

Poslodavci bi, istaknula je, voljeli vidjeti približavanje vladine energetske politike onoj koju provodi većina europskih država, a to je niža cijena električne energije za gospodarstvo od cijene za kućanstva.

Čelnica HUP-a smatra da bi to potaknulo konkurentnost gospodarstva. "Subvencije koje smo vidjeli zadnjih nekoliko godina nisu besplatne. To smo sve platili mi - poslodavci i kućanstva, tako da ima smisla krenuti lagano s izlazom iz intervencionističkih mjera", kaže Weber, koja predlaže da iznosi iz proračuna koji su se trošili za subvencioniranje budu selektivni.

"(Ministar financija Marko, op. ur) Primorac je danas najavio novo izdanje trezoraca. Dakle, mi subvencioniramo kućanstva od kojih ipak velika većina može plaćati tržišnu cijenu struje", smatra Weber, koja je za solidarnost i pomaganje onim kućanstvima koja su u teškoj financijskoj situaciji, ali bi pri tome trebalo pomagati samo onima kojima to zaista treba.

"Onima koji mogu plaćati, a među njima su i rentijeri i svi ostali koji imaju snage platiti tržišnu cijenu struje, trebalo bi prekinuti s takvom praksom i onda upotrijebiti ta sredstva za modernizaciju elektroenergetske mreže i ulaganje u obnovljive izvore energije, što će dugoročno osigurati nižu cijenu električne energije", rekla je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.