Huti: Američko-britanske snage gađale jemenski lučki grad

ilustracija: EPA

Američke i britanske zračne snage kasno u petak gađale su zračnu luku pod kontrolom Huta u lučkom gradu Hodeidahu, tvrdi prohutistički medij. "Američko-britanski agresori napali su međunarodni aerodrom Hodeidah", prenosi televizija al-Masirah, smatrana glasilom tog pobunjeničkog pokreta. 

Medij nije dao više detalja o napadima, no objavio je kako je zračna luka gađana nekoliko sati nakon otoka Kamarana, smještenog na jugu Crvenog mora. 

Američka i britanska strana nisu još komentirale te navode. 

Hodeidah je strateški važna crvenomorska luka. Prema podacima Ujedinjenih naroda, oko 70 posto uvoza i 80 posto humanitarne pomoći kroz taj grad ulazi u Jemen, zemlju opustošenu dugim građanskim ratom i posljedičnom humanitarnom krizom, piše agencija dpa. 

Huti mjesecima napadaju trgovačke brodove na Crvenom moru, tražeći prekid izraelske ofenzive u Pojasu Gaze. Američke i britanske snage odgovaraju napadima na njihove vojne položaje u toj zemlji. 

Izrael je 20. srpnja također gađao taj lučki grad, dan nakon što su Huti dronom napali Tel Aviv i pogodili stambenu zgradu, pri čemu je poginula jedna osoba. Jemenski pobunjenici najavili su da će i dalje gađati Izrael, s naglaskom na njegovu infrastrukturu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.