Hvarani više ne moraju na kopno da izvade krv. Za 11.000 eura kupljena centrifuga

Ilustracija: Shutterstock

Na Hvaru je od danas dostupna usluga vađenja krvi za analizu u Odjelu za laboratorijsku medicinu KBC-a Split, što će značajnom broju pacijenata olakšati život bez potrebe za odlaskom na kopno, izvijestili su u utorak iz Zaklade Vera i dr. Matko Miličić-Maleško.

Nakon što pacijent dobije uputu svog liječnika obiteljske medicine da je postupak moguće obaviti u Hvaru, dobit će ispisanu uputnicu koju mora ponijeti na vađenje krvi koje će biti moguće dva puta tjedno od 6 do 7:30 sati, besplatno i bez prethodnog naručivanja u Gradu Hvaru.

Plan je dnevno obraditi do 50 pacijenata

Projekt je pokrenula privatna Zaklada Vera i dr. Matko Miličić-Maleško koja će ga i nadalje financirati, a realizaciju omogućuje Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije nabavom repromaterijala za uzorkovanje, prijevozom krvi do trajekta i katamarana, preuzimanjem krvi u Splitu te dostavom u laboratorij KBC-a Split.

Plan je dnevno obraditi do 50 pacijenata, a ukoliko ih ipak dođe veći broj, medicinske sestre će nastojati primarno riješiti one s udaljenijih lokacija i sa zdravstvenim prioritetom. U projekt se uključio i Grad Hvar koji je kupio laboratorijski uređaj - centrifugu vrijednu 11.000 eura, neophodnu u hvarskoj ispostavi medicinsko-biokemijskog laboratorija DZ-a SDŽ za pripremu krvi za transport.

Pacijenti kojima je to potrebno moći će tako vaditi krv za bolničku analizu najčešće traženih pretraga: tumorskih biljega, hormona, vitamina, biomarkera itd. dok će za ostale pretrage, za koje nije prihvatljiva vremenska odgoda analize krvi, pacijenti biti upućeni u Split.

Zaklada u dvije godine financirala više od 150 dolazaka specijalista na otok

Dosadašnji način vađenja krvi isključivo za analizu u Medicinsko-biokemijskom laboratoriju Doma zdravlja ostaje nepromijenjen te će ga i nadalje provoditi medicinske sestre u ordinacijama obiteljske medicine.

Zaklada Vera i dr. Matko Miličić-Maleško osnovana je 2022. godine a u svom radu orijentirana na lokalnu zajednicu, prvenstveno otoke Hvar i Korčulu, a osobito na povećanje razine zdravstvene usluge na tim otocima.

Zahvaljujući inicijativi svog osnivača, Hvaranina i ortopedskog kirurga dr. Matka Miličića, Zaklada je u protekle dvije godine financirala više od 150 dolazaka liječnika-specijalista u Hvar koji su odradili više od 2200 pregleda, besplatnih za otočke pacijente. Gotovo isti broj dolazaka liječnika i pregleda pacijenata obavljen je i u Korčuli i Veloj Luci. 

Pacijenti tako ne moraju ovu razinu zdravstvene usluge tražiti na udaljenom kopnu od kojeg su ponekad u potpunosti odsječeni zbog loših vremenskih uvjeta. Zaklada je u potpunosti financirana vlastitim sredstvima osnivača i jedina je sa sjedištem u Hvaru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.