Najbrži javni prijevoz na svijetu od 1220 km/h stiže u Slovačku?

Screenshot: YouTube

ELON MUSK još je prije četiri godine predložio ideju Hyperloopa, transportnog sustava unutar kojega bi putničke kapsule pod pritiskom putovale visokim brzinama, a mislio je putem te futurističke ideje povezati San Francisco i Los Angeles. Musk je tada prognozirao kako bi vožnja sustavom od jednog do drugog grada trajala tek 30 minuta, što je realno, ukoliko se uzme u obzir da bi, prema nekim procjenama, transportne kapsule u sustavu mogle postizati brzinu od 1220 km/h.

Nekoliko godina kasnije, ova inovativna tehnologija mogla bi se pojaviti na neočekivanom mjestu, u Slovačkoj, piše Wired.

Bivša članica sovjetskog bloka zemalja postala je jedna od najbrže rastućih ekonomija u Europi, kaže Dirk Ahlborn, šef Hyperloop Transportation Technologiesa, koji smatra kako je upravo Slovačka idealno mjesto za implementaciju navedene tehnologije.

Ahlborn smatra kako bi takav sustav mogao prevoziti putnike od Bratislave do Beča ili Budimpešte u manje od 10 minuta.

Na projektu rade inženjeri NASA-e i SpaceX-a

Tvrtka Hyperloop Transportation Technologies nije samo još jedan tehnološki startup. Zapošljava dva zaposlenika na puno radno vrijeme, no većinu posla obavlja 500 inženjera koji inače rade u NASA-i, Boeingu i SpaceX-u. Navedeni inženjeri u slobodno vrijeme rade na Hyperloopu u zamjenu za pravo na kupnju dionica u kompaniji, a uvjereni su kako rade na projektu koji bi mogao pokrenuti revoluciju u domeni transporta.

Kompanija planira izgraditi prototip u Kaliforniji kasnije ove godine.Druga tvrtka koja radi na razvijanju Hyperloopa, Hyperloop Technologies, planira izgraditi tri funkcionalna prototipa Hyperloopa do 2020. godine.

Rob Lloyd, CEO druge kompanije,kaže kako su preduvjet za realizaciju projekta državna podrška, regulatorne dozvole i kapital koji će kompaniji biti na raspolaganju.

Slovačka otvorila vrata inovatorima

"Voljeli bismo vidjeti takav sustav koji bi povezao LA i San Francisco, no primarni cilj nam je prvo izgraditi sam Hyperloop. Nema smisla ulaziti u zahtjevne političke bitke (u SAD-u), kad postoje mjesta koja raširenih ruku prizivaju tu tehnologiju", kaže Ahlborn, koji dodaje kako je Slovačka obećala ustupiti zemlju na kojoj će projekt moći biti realiziran te kako je niz državnih službenika bio jako uzbuđen oko projekta.

"Takav transportni sustav potpuno bi izmijenio koncept putovanja", kazao je Vazil Hudak, slovački ministar ekonomije.

Prvi dio slovačkog Hyperloopa prolazit će kroz Bratislavu i stajat će između 200 i 300 milijuna dolara, kaže Ahlborn. Nakon toga bi ga se povezalo s Bečom i Budimpeštom. Ideja je završiti izgradnju prve faze projekta do 2020. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.