I danas cijela Hrvatska u crvenom zbog vrućina. Temperatura će biti 40

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

I danas je na snazi crveno upozorenje Meteoalarma za cijelu Hrvatsku zbog ekstremno visokih temperatura. Ovakvo vrijeme karakterizira iznimno visok rizik od toplinskog udara i dehidracije, posebno za starije osobe, djecu, te one s kroničnim bolestima.

S temperaturama koje dosežu do 40°C u nekim dijelovima zemlje, potrebno je izbjegavati boravak na otvorenom tijekom najtoplijeg dijela dana, piti dovoljno tekućine i pridržavati se preporuka nadležnih službi.

Na Jadranu dodatno situaciju komplicira umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, dok u unutrašnjosti popodne i navečer mogući lokalni pljuskovi i grmljavina donose kratkotrajno osvježenje, ali i potencijalne opasnosti zbog iznenadnih promjena vremena.

U nedjelju popušta toplinski val, moguće jače nevrijeme

U nedjelju toplinski val popušta. U subotu u unutrašnjosti već nestabilnije, a u nedjelju uz više oblaka znatno raste vjerojatnost pljuskova i grmljavine, osobito na zapadu zemlje prema kraju dana. Može biti i jačeg nevremena. Vjetar na kopnu većinom slab, od subote u zapadnim krajevima jugozapadni, a u nedjelju na istoku jugoistočni. Na Jadranu slab i umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, a u nedjelju jugo.

Prognoza za danas

Danas će prevladavati pretežno sunčano vrijeme, a u većini područja bit će vrlo vruće. U unutrašnjosti su poslijepodne i navečer mogući lokalni kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom, osobito u gorskim krajevima, uz jači razvoj oblaka. Vjetar će većinom biti slab, dok će na Jadranu od sredine dana puhati umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura kretat će se uglavnom između 34 i 39 °C.

Detaljna prognoza

Istočna Hrvatska

Pretežno sunčano i vrlo vruće. Uz mjestimice jači razvoj oblaka prema kraju dana mogući su rijetki lokalni pljuskovi s grmljavinom. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura od 36 do 40 °C.

Središnja Hrvatska

Pretežno sunčano i vruće, mjestimice vrlo vruće. Poslijepodne mala vjerojatnost za lokalni pljusak. Vjetar uglavnom slab. Najviša dnevna temperatura od 34 do 37 °C.

Gorski kotar i Lika

Pretežno sunčano i vruće. Poslijepodne uz mjestimice jači razvoj oblaka može biti lokalnih pljuskova s grmljavinom. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura od 31 do 35 °C.

Istra

Pretežno sunčano uz malu, ponegdje do umjerenu naoblaku. Puhat će slab, poslijepodne do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, krajem dana tiho ili tek mjestimice slab burin i tramontana. More će biti mirno ili malo valovito. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 33 i 37 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano te vruće i vrlo vruće. Vjetar uglavnom slab, od sredine dana ponegdje umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 33 do 37 °C.

Dalmacija

Sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. U unutrašnjosti poslijepodne mala vjerojatnost za poneki lokalni pljusak s grmljavinom. Vjetar većinom slab, od sredine dana umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 33 i 38 °C.

Sutra slično, ali s više oblaka

Sutra će biti sunčano s povremenom umjerenom naoblakom. Poslijepodne je u unutrašnjosti moguća umjerena i jaka naoblaka te postoji mala vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom. Vjetar će većinom biti slab, a ponegdje umjeren sjeverozapadni, dok će na Jadranu puhati i jugozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura će se kretati od 17 do 22 °C, a na Jadranu između 23 i 28 °C. Najviša dnevna temperatura bit će uglavnom između 33 i 38 °C.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.