I Guardian piše o Splićaninu koji je stradao rušeći bistu Rade Končara

Foto/Screenshot: Hina/Guardian

PRILIČNO urnebesnu vijest o Splićaninu kojem se hrvatski partizanski heroj Rade Končar toliko zamjerio da je srušio njegovu bistu, pri čemu je ista pala preko njega i slomila mu nogu, objavio je i Guardian.

Britanski Guardian je pod naslovom "Hrvatski muškarac slomio nogu vandalizirajući antifašistički spomenik" prenio vijest koju je objavila međunarodna novinska agencija Agence-France Presse, odnosno njeno dopisništvo u Zagrebu.

65-godišnji muškarac koji je opetovano gurao hrvatski antifašistički spomenik kako bi ga srušio, odmah je platio kaznu za svoj čin vandalizma kada je spomenik pao na njegovu nogu i slomio je, piše AFP, odnosno Guardian, koji je na Facebooku podijelio vijest uz komentar: "Instantna pravda."

U incidentu koji su splitske vlasti opisale kao "divljački vandalizam", policija kaže da je muškarac izbacio iz ležišta bistu Rade Končara, proslavljenog vođe otpora hrvatskom pronacističkom ustaškom režimu u Drugom svjetskom ratu. Ali spomenik se srušio i slomio mu nogu, a neki hrvatski tviteraši brzo su to proglasili osvetom spomenika.

Guardian podijelio Beljakov tvit: "Rade Končar lomi noge fašistima i 76 godina nakon što su ga strijeljali!"

Među njima je i predsjednik HSS-a i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, koji je podijelio vijest uz komentar: "Milost ne tražim niti bih vam je dao! Rade Končar lomi noge fašistima i 76 godina nakon što su ga strijeljali!"

U članku se prenosi i da su iz splitske bolnice javili da će muškarac morati na operaciju zbog slomljene noge.

Končara su, podsjeća AFP odnosno Guardian, 1942. zarobile talijanske snage, koje su bile u savezu s fašističkim hrvatskim režimom, i pogubile njega i nekoliko njegovih komunističkih drugova. Imao je 31 godinu. Kada ga je talijanski sudac pitao želi li tražiti milost, on je navodno odgovorio: "Milost ne tražim niti bih vam je dao!"

U članku se napominje i da su tisuće antifašističkih spomenika vandalizirane ili uništene od hrvatskog proglašenja neovisnosti te da kritičari optužuju hrvatske vlasti za zatvaranje očiju pred naletom nostalgije prema ustašama, koji su progonili i pobili nekoliko stotina tisuća ljudi, ponajprije Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.