I Kerumova savjetnica sagradila unutar Park šume Marjan

INICIJATIVA za Marjan danas je po drugi put u kratko vrijeme u ulici Lisinskog na sjevernoj strani Marjana.

Investitori su uvijek gladni profita

"Danas nam nije namjera bila samo se zgražati na nakaradnim gradnjama u zaštićenom pojasu, već smo htjeli upozoriti da postoje zeleni čepovi kojima jednako kao marjanskim plažama prijete oni uvijek gladni profita. U svježim anketama pokazalo se da 74 posto Splićana podržava Inicijativu za Marjan po pitanju gradnje na Prvoj vodi. Svjesni smo podrške javnosti, no nismo inicijativa koja želi kreirati pozitivno ili negativno mišljenje o bilo kojem splitskom gradonačelniku, već smo zapravo usredotočeni na to da pokažemo da se sami Splićani ne dijele na fetive i nefetive, nego na one koji drže nečega dobrog za Grad i one koji brinu samo o svom imetku, jer svojih ideala više nemaju", kazala je Duška Boban iz Inicijative za Marjan.

Obrana Marjana od službenika

"Unatoč takvim podjelama svim Splićanima želimo čestitati Svjetski dan zaštite okoliša koji ove godine ima slogan "Šuma, priroda na usluzi". Ova godina proglašena je međunarodnom godinom šume. Došlo je vrijeme da Splićani vrate uslugu park šumi Marjan. Trebaju je braniti ne samo od vlasnika parcela, već službenika lokalne uprave i samouprave koji rade sve kako bi izvrnuli zakone i propise sa ciljem da dovrše otimačinu javnog dobra", istaknula je Boban.

Za protupožarni put posebni uvjeti, za investitore - pogodovanje?!

Tajnik Društva Marjan Srđan Marinić upozorio je na nelogičnosti. "Ovo iza mene je gradska parcela na kojoj bi trebao biti put. Premda ne postoji na osnovu tog puta 2005. godine izdana je lokacijska dozvola. Da apsurd da bude veći, nasuprot se nalazi protupožarni put, koji već probijen. Ravnatelj Javne ustanove dobio je, međutim, prijavu inspektora zaštite prirode jer put može biti legaliziran tek nakon donošenja Prostornog plana područja posebnih obilježja koji je izradi. Znači, kad je u pitanju protupožarna zaštita, trenira se strogoća, a kad je u pitanju privatni investitor onda se nepostojeći put proglašava važećim", upozorio je Marinić.

Kontinuitet službenika

Sve se zapravo vrti u krug. Zapadno od parcele ispred koje su se okupili članovi Inicijative za Marjan, nalazi se stambeni objekt sa 20-ak stambenih jedinica. Sagrađen je uz sve dozvole unutar granice park šume Marjan, a vjerojatno nije iznenađenje da je direktorica investitora tvrtke Beryllus Kerumova savjetnica za urbanizam Branka Mimica, dok je arhitekt Jurica Jelavić, član Savjeta za urbanizam. 

"Ta ekipa koja egzistira duže vrijeme, umjesto da štite Marjan, pogoduju investitorima na štetu Marjana. Stalno su prisutne tendencije otimanja zaštićene zone. Premda su apetiti porasli u zadnje dvije godine nijedna izdana nijedna dozvola za gradnju u Park šumi Marjan. Vlasti se mijenjanju, ali je prisutan kontinuitet službenika. Oni su krivci za sve što se događa na padinama Marjana. Nadam se da će razum prevladati", kazao je Marinić. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.