I sad je vruće. Ali od nedjelje se očekuje vrhunac novog toplinskog vala

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell, DHMZ

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), Hrvatsku danas očekuje pretežno sunčano i vruće vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 29 i 34°C, dok će u unutrašnjosti Dalmacije biti nešto viša.

Od sredine dana, u zapadnim i središnjim predjelima zemlje povremeno će biti umjerena naoblaka. Posebno prema večeri, lokalno se očekuju kratkotrajne kiše ili pljuskovi praćeni grmljavinom.

Vjetar će biti slab, dok će na istoku zemlje puhati umjeren jugoistočni vjetar. Na Jadranu će ujutro puhati slaba do umjerena bura, a poslijepodne će vjetar okrenuti na umjeren sjeverozapadni i jugozapadni smjer.

Sutra malo više oblaka i kiše

Sutra se u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu očekuje promjenjivo oblačno vrijeme. Posebno tijekom noći i jutra, mjestimice će biti kiše te izraženijih pljuskova s grmljavinom. Poslijepodne će biti sunčanije, ali ne potpuno stabilno.

U Dalmaciji će prevladavati pretežno sunčano vrijeme. Međutim, uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije, uz jači razvoj oblaka, poslijepodne su mogući pljuskovi.

Vjetar će biti slab, dok će na Jadranu pretežno puhati umjeren sjeverozapadnjak. Uz obalu će poslijepodne puhati jugozapadnjak, a navečer bura.

Najniža temperatura zraka kretat će se od 15 do 19°C u unutrašnjosti, dok će na Jadranu biti između 22 i 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će biti između 30 i 35°C.

Nakon četvrtka kreće toplinski val, vrhunac od nedjelje

Nakon četvrtka, vrijeme će biti pretežno sunčano, osobito na Jadranu. U unutrašnjosti postoji mala vjerojatnost za poneki popodnevni pljusak, uglavnom u gorju.

Vjetar će na kopnu biti slab. Na Jadranu će tijekom noći i jutra puhati burin, a danju sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Temperature zraka bit će u postupnom porastu, što će donijeti toplije dane u nadolazećem razdoblju. Posebice od nedjelje, kada se očekuje vrhunac novog toplinskog vala, rekao je prognostičar u emisiji Dobro jutro na HRT-.u

Osjet ugode

Prema podacima DHMZ-a, osjet ugode je uglavnom vruće i vrlo vruće, čak i preko noći u Dalmaciji, a u Zagrebu se tijekom noći ipak nešto lakše diše.

Biometeorološke prilike povoljne, ali će se to promijeniti

Biometeorološke prilike u istočnoj Hrvatskoj i na južnom Jadranu bit će razmjerno povoljne, pa meteoropati i kronični bolesnici ne bi trebali osjećati tegobe uzrokovane vremenom. Ipak, zbog visokih temperatura zraka u Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti, kroničnim bolesnicima se preporučuje izbjegavanje suvišnih napora te pridržavanje uputa liječnika.

U ostatku Hrvatske bit će povoljnije u prvom dijelu dana. Približavanjem frontalnog poremećaja u drugom dijelu dana meteoropati mogu biti razdražljivi, lošijeg raspoloženja te patiti od bolova na mjestima ranijih ozljeda, dok kronični bolesnici mogu imati tegobe od kojih inače pate.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.