I Tzipi Livni pozvala Olmerta na ostavku

TZIPI LIVNI, izraelska ministrica vanjskih poslova, danas je pozvala premijera Ehuda Olmerta da podnese ostavku, pridruživši se tako sve glasnijim zahtjevima javnosti da izraelski čelnik što prije snosi posljedice svoje uloge u prošlogodišnjem vojničkom fijasku u Libanonu.

Livni je dosada najviši dužnosnik izraelske vlade koji pripada Olmertovoj centrističkoj stranci "Kadima", i promatrači izraelskih prlika drže da premijer - koji uporno tvrdi da nema namjere dati ostavku - ne može opstati bez njene makar i kurtoazne podrške.

Zahtjevi za Olmertovim odstupanjem su se intenzivirali nakon što je istražno povjerenstvo na čelu s umirovljenim sucem Winogradom upravo premijera označilo odgovornim za debakl izraelske vojske u Libanonu, odnosno činjenicu da se u rat krenulo bez ikakvog suvislog plana ili adekvatne pripreme. Osim Olmerta je odgovornost pripisana i ministru obrane Amiru Peretzu, čelniku Laburističke stranke čija je ostavka također traži. Zrakoplovni general Dan Halutz, načelnik glavnog stožera Izraelskih obrambenih snaga na kojega Winograd također upire prstom, već je ranije podnio ostavku.

Livni je svoj zahtjev obznanila na danas sazvanoj tiskovnoj konferenciji. Opisala je kako je danas sat vremena razgovarala s Olmertom i rekla mu kako je njegova ostavka "jedina ispravna stvar".

Opovrgla je špekulacije o tome kako je riječ o zabijanju noža u leđa i pokušaju dolaska na vlast preko političkog trupla svog stranačkog šefa. S druge strane, nije zanijekala mogućnost da bi se mogla kandidirati za čelništvo "Kadime", o čemu se već mjesecima špekulira u izraelskoj javnosti.

Livni, pak,. drži kako bi njena stranka trebala na preliminarnim izborima izabrati novog čelnika, ali ne i da bi se trebala upustiti u parlamentarne izbore. "Oni bi u ovom trenutku ugrozili stabilnost Države Izrael", tvrdi Livni.

"Od Olmerta sam zatražila samo jednu stvar – da budemo ravnopravni partneri u procesu odlučivanja" rekla je Livni, napomenuvši kako ovo nije "osobna stvar" između njih dvoje, nego da se radi "o nečemu puno većem". Također je rekla da nema potrebe propisivati izvanredne izbore.

"Smatram da bi opći izbori bili greška. Ako bi premijer odlučio dati ostavku, Knesset (parlament) može sastaviti novu vladu. Smatram da trebamo široku vladu koja će se moći nositi s izazovima koji nas čekaju", rekla je. Također je napomenula kako će se kandidirati ako Kadima propiše vlastite izbore za vođu, i da bi to bio dobar način rješavanja krize.

Tal Zilberstein, Olmertov pomoćnik za strateška pitanja, rekao je nedugo nakon Livnine novinske konferencije da premijer sad neće imati drugog izbora nego dati joj otkaz, možda čak i u toku dana. Još jučer je jedan drugi Olmertov pomoćnik napao Livni, rekavši: "Tzipi tvrdi da je čista i poštena, ali radi nešto nedopustivo. Ona, kao ministrica i zamjenica premijera, potkopava njegov rad otvoreno i preko svog pomoćnika, koalicijskog šefa Avigdora Yitzhakija, regrutira zastupnike Kadime koji će Olmertu uskratiti povjerenje".

Avigdor Yitzhaki je šef Kadiminog parlamentarnog kluba i predsjednik vladajuće koalicije u parlamentu koji je danas zbog Olmertovog odbijanja da podnese ostavku dao svoju. Olmerta gađaju iz svih smjerova, a osim Yitzakhija, ostavku iz vlade je dao ministar bez portfelja, Eitan Cabel iz Laburističke stranke.

D.A./J.D.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.