Idemo dolje: Vladine obveznice dospjele do "područja škarta"

ONLINE izdanje Wall Street Journala, omiljenog među svjetskim poslovnjacima, objavilo je danas procjenu Anthonyja Thomasa, analitičara servisa za investitore Moody koji je smanjio vrijednost obveznica Hrvatske vlade na razinu "jednog zareza" iznad područja koje se u poslovno-financijskim krugovima naziva "područjem škarta".

Ako ne zna BBC, možda zna The Economist: Hrvati nesretni zbog lošeg gospodarstva

Moody procjenjuje da je Sanaderova vlada djelovala sporo i "vjerojatno nedovoljno" u pogledu sve lošijeg gospodarskog stanja u zemlji i aktualnog budžetskog deficita.

WSJ piše da su u Moodyju još u ožujku upozorili da se Hrvatska nalazi u skupini zemalja istočne Europe koje su najizloženije riziku od pada kreditnog rejtinga zemlje. Financijska kriza to je područje snažno pogodila, piše WSJ i dodaje da su ekonomije u istočnoj Europi snažnije pogođene nego one u zapadnoj Europi i to djelomično i zbog njihove ovisnosti o izvozu.

Hrvatska je ranjiva

Zbog bliske povezanosti između rupe u državnom proračunu, vanjskog duga i pritiska na vrijednost hrvatske valute, više nema opravdanja za nesmanjivanje vrijednosti obveznica Hrvatske vlade, ocjenjuje Thomas.

U Moodyju vjeruju da je hrvatska revidirana procjena o smanjenju rasta gospodarstva od dva posto preoptimistična te ističu da bi proračunski manjak mogao biti "znatno veći" nego što to procjenjuje Hrvatska vlada.

Iako je državni dug trenutno podnošljiv, u Moodyju procjenjuju da je Hrvatska ranjiva zbog "velikog i izuzetno zbijenog" vanjskog duga od kojega trećina na naplatu dolazi ove godine. Uz to, padu kreditnog rejtinga Hrvatske pridonosi i "izuzetno europeizirani bankovni sustav".

WSJ podsjeća pak na prošlotjednu "opomenu" Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je Hrvatsku pozvao da smanji potrošnju u javnom sektoru. Hrvatska država, koja ima 4,4 milijuna ljudi, zapošljava 65.000 ljudi ne računajući županijske i regionalne državne djelatnike, piše WSJ te podsjeća na pad plaća u državnom i javnom sektoru od šest posto.

R.I. 
Foto: Ranko Šuvar / Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.