Identificirani ostaci dvojice vojnika i jednog civila koji su nestali 1991.

Ilustracija: Branimir Bradaric/VLM

U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici dr. Juraj Njavro u Vukovaru identificirane su tri osobe nestale u Domovinskom ratu. Radi se o dvojici hrvatskih branitelja iz Vinkovaca i jednom civilu iz Vukovara. 

Zlatko Jakob (1950.) i Jure Lukač (1955.), pripadnici 109. brigade HV-a, nestali su početkom listopada 1991. na području između Bogdanovaca i Marinaca. Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su 24. travnja ove godine iz masovne grobnice u Bogdanovcima, na lokalitetu Lipica. Tom prilikom su ekshumirani posmrtni ostaci još dvije osobe, ali njihov je identitet još uvijek nepoznat.  

Posmrtni ostaci civilne žrtve, nestale početkom studenoga 1991. prilikom okupacije Vukovara, ekshumirani su 25. ožujka 1998. iz pojedinačne grobnice u Berku, u Šarviz doli. Na spomenutom mjestu otkriveno je više pojedinačnih i masovnih grobnica.

Medved zahvalio na strpljenju

Identifikaciji su prisustvovale obitelji nestalih te potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima. Medved je naglasio kako su vlada i Ministarstvo predani rješavanju sudbine svih osoba nestalih u Domovinskom ratu. 

"Naša misija je pronaći sve osobe nestale u Domovinskom ratu, omogućiti im dostojno počivalište i mir njihovim obiteljima, a današnja identifikacija pokazatelj je naše ustrajnosti i predanosti u otkrivanju novih grobišta, kao i u identifikaciji ranije ekshumiranih žrtava", kazao je Medved. 

Zahvalio je obiteljima nestalih na povjerenju i strpljenju. Napomenuo je kako modernizacija opreme DNA laboratorija i ulaganje u ljudske kapacitete unaprjeđuje cjelokupan proces.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.