IKEA-i pali prihodi, šef kompanije odmah poslao poruku kineskim vlastima

Foto: EPA

Švedski lanac trgovina namještajem IKEA preliminarno je danas izvijestio da mu je prihod u fiskalnoj 2023./2024. godini pao za pet posto, pozivajući vladu u Pekingu da osigura dodatne proračunske poticaje i zamah domaćoj potrošnji.

U financijskog godini koja je završila u kolovozu prihod trgovina IKEA-e u vlasništvu Ingka grupe pao je za pet posto, na 39.6 milijardi eura, pokazali su preliminarni izračuni.

Grupa je vlasnica većine trgovina IKEA-e u zemljama širom svijeta.

Poruka kineskim vlastima

Kina je činila 3.5 posto ukupne godišnje prodaje grupe, u usporedbi s 3.6 posto u 2022./2023.

Švedska kompanija jako je osjetljiva na tržišta nekretnina i kamatne stope budući da građani više troše na namještaj i kućne potrepštine kod preseljenja, koja su u vrijeme krize znatno rjeđa.

"Premda svjedočimo nešto slabijem povjerenju potrošača u Kini u odnosu na svjetski prosjek, optimistični smo da će paket poticaja imati pozitivan učinak", rekao je Jesper Brodin, izvršni direktor Ingka grupe.

"Željeli bismo potaknuti Peking da osigura još više poticaja za tržište budući da su mu potrebni dodatni poticaji", dodao je Brodin.

Kako bi potaknula posustalo tržište nekretnina, Kina je prije dva tjedna predstavila najizdašniji paket monetarnih poticaja od pandemije covida-19.

Kinesko ministarstvo financija u subotu će održati konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti pojedinosti o planiranim proračunskim poticajima.

"Nestrpljivo iščekujemo utjecaj tih poticaja na kinesko gospodarstvo, a posebno na kinesko tržište opreme za kućanstva", rekao je Tolga Oncu, menadžer u odjelu maloprodaje u Ingka grupi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.