Ima neka tajna veza: Dvije tvrtke darovale SDP-u milijun kuna

"NAJVEĆA opozicijska stranka, SDP, lani je zabilježila prihod nešto veći od 35 milijuna kuna, a rashode nešto veće od 36,5 milijuna kuna te je ostvarila gubitak od 1.556.791 kune. Donacijama su socijaldemokrati prikupili nešto više od 1,6 milijuna kuna", piše Novi list dodajući kako su  najveći donatori među tvrtkama In Vozila i MTT s po pola milijuna kuna.

Među fizičkim osobama koje su donirale novac brojni su poznati članovi stranke. Najizdašniji je bio Gordan Maras sa 14.200 doniranih kuna, slijedi ga Josip Leko sa 11.200 kuna, dok je predsjednik stranke Zoran Milanović donirao 1.200 kuna.

HDZ i HSLS šute o donatorima

Zanimljivo je kako te iste podatke, unatoč zakonskoj obvezi nije objavio i HDZ Ive Sanadera. Naime, još uvijek nema  financijskog izvješće za 2008. godinu kao ni popis donatora na svojoj internetskoj stranici iako je objava tih podataka obveza prema Zakonu o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata. No, Novi list podsjeća kako zakon ne precizira do kojeg datuma stranke te podatke moraju objaviti na svojim internetskim stranicama.

Od ostalih stranaka spomenimo kako je HSS lani zabilježio minus od 804.172 kune, odnosno nešto manje od 10,5 milijuna rashoda i 9,7 milijuna prihoda. No, unatoč činjenici da su zabilježili minus HSS  je bio uspješniji u prikupljanju donacija jer je prikupio 2,2 milijuna kuna, a prednjači Spačva sa 200 tisuća kuna. HSLS je objavio svoje prihode, no ne i imena donatora stranke, dok je SDSS objavio samo djelomične podatke u kojima također nedostaju imena donatora.

M.M.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.