Imamo dokument iz istrage. "Šef Jadrolinije je odgovoran za nesreću broda Lastovo"

Foto: Nel Pavletić/Pixsell, Index

Predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta odgovaran je za nesreću na brodu Lastovo, pokazala je istraga Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U nesreći, koja se dogodila početkom kolovoza, ulazna rampa trajekta Lastovo u Malom Lošinju pala je na pomorce te 58-godišnjeg vođu stroja iz Vinišća Boška Kostovića te kormilare, 38-godišnjeg Marka Topića iz Solina i 54-godišnjeg Denisa Šarića iz Zadra.

U posjedu smo izvješća o istrazi

Index je u posjedu nacrta završnog izvješća o provedenoj upravnoj istrazi u predmetu ove pomorske nesreće iz kolovoza. Pošto je riječ o nacrtu, a ne konačnom dokumentu, pitanje je hoće li se u ovom obliku objaviti, odnosno hoće li odluke biti zaista ovakve. 

U istrazi se napominje kako rampa nije bila osigurana, ali i kako je nejasno što su petorica članova posade radila ispod rampe zbog pregleda brtve pramčanih vrata. 

Piše i kako na brodu i u kompaniji nije postojala nikakva knjiga uputa podizanja/spuštanja/osiguranja rampe s obzirom na to da članovi posade i predstavnici kompanije ne znaju kako rampa funkcionira. 

U zaključku stoji kako je na temelju provedenog testiranja utvrđeno da hidraulički sustav dizanja/spuštanja hidrauličke rampe nije predviđen za postavljanje rampe u neosiguranom položaju osim donjeg kad je rampa oslonjena na rivu i gornjeg kad treba biti mehanički osigurana. 

Navodi se kako posada s ovim nije bila upoznata, kao ni s elementima hidrauličnog sustava pramčane rampe, odnosno načinima kočenja. Dodaje se kako upoznavanje posade oko navedenog nije provedeno na odgovarajući način, što potvrđuje kako članovi posade nisu smatrali neophodnim osigurati rampu u gornjem položaju prije obavljanja radova ispred neosigurane rampe. 

Navodi se kako je, neovisno o navedenom, upravna istraga utvrdila da Jadrolinija nije uspostavila ISM sustav (International Safety Management System je sustav upravljanja sigurnošću koji se primjenjuje na brodove) sukladno zahtjevima Pravila za statutarnu certifikaciju pomorskih brodova, kao i Uredbe (EZ) o provedbi Međunarodnog kodeksa upravljanja sigurnošću, a što se odnosi na uspostavu sustava upoznavanja svih članova posade sa sustavima na brodu Lastovo.

"Greške drugih Soptu ne oslobađaju od odgovornosti"

Dodaje se kako predsjednik Uprave nije uspostavio sustav upravljanja sigurnošću, odnosno počinio je prekršaj iz članka 48., stavak 2. Pomorskog zakonika. Prema tom članku, propisano je da vlasnik i/ili kompanija moraju uspostaviti i održavati dokumentirani sustav upravljanja sigurnošću i sustav sigurnosne zaštite.

Što se tiče nižeg rukovodstva u provedbi ISM sustava, spominje se da se njihova odgovornost može razmatrati segmentno, ali da njihove greške predsjednika Uprave ne oslobađaju od odgovornosti.

U izvješću stoji i da Hrvatski registar brodova ne obavlja preglede broda sukladno zahtjevima Pravilima za statutarnu certifikaciju pomorskih brodova, odnosno Pravilima za statutarnu certifikaciju putničkih brodova u nacionalnoj plovidbi.

To uključuje i određene povezane propise, kao i jedinstvene zahtjeve Međunarodnog udruženja klasifikacijskih društava, slijedom čega se svjedodžbe koje su izdane za brod ne mogu smatrati valjanima. Piše i kako se predsjednik Uprave ne smije pozivati na izdane svjedodžbe Hrvatskog registra brodova.

Ako se DORH i ogluši, Ministarstvo će pokrenuti postupke

Istraga je predložila da se pokrene postupak protiv predsjednika Uprave Davida Sopte, a sukladno članku 998. stavku 1. Pomorskog zakonika u maksimalnom iznosu (radi se o 250.000 kn, kako piše u Pomorskom zakoniku).

Što se tiče odgovornosti posade, piše kako ona nije utvrđena. Istraga nije utvrdila ni odgovornost zapovjednika broda ili članova posade. Predlažu se i dodatne aktivnosti u nadzoru HRB-a jer Pomorski zakonik ne predviđa prekršajne odredbe za neobavljanje poslova.

Ako DORH ne donese odluku o pokretanju kaznenog postupka protiv osoba uključenih u pomorsku nesreću, navodi se u izvješću, ovo Ministarstvo će pokrenuti odgovarajuće prekršajne postupke.

Ukazali smo Ministarstvu da smo u posjedu završnog izvješća iz kojeg je razvidno kako se protiv odgovornih osoba u Jadroliniji, među kojima je i predsjednik Uprave Jadrolinije, pokreće postupak dok nije utvrđena odgovornost posade broda. Pitali smo ih zašto Ministarstvo do sada nije objavilo završno izvješće o nesreći broda Lastovo. Do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Jadrolinija: Nismo u posjedu nikakvog dokumenta

Stigao je, međutim, sljedeći odgovor iz Jadrolinije:

"U ovom trenutku Jadrolinija nije u posjedu nikakvog službenog rješenja, dokumenta o istrazi ili nacrta Izvještaja kojeg navodite.

U rujnu 2024. godine provedene su dvije dodatne vanjske prosudbe Sustava upravljanja sigurnošću (SUS odnosno engl. ISM-a) od strane klasifikacijskog društva – HRB-a uz nazočnost predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (Uprava za sigurnost plovidbe) i Lučke kapetanije Rijeka gdje nisu pronađeni značajni nedostaci provođenja SUS-a u glavnom uredu Društva u Rijeci te na brodu „Lastovo“ te da isti u potpunost funkcionira. Iste zaključke Jadrolinija je dobila iz nalaza i prijašnjih godina.

Sustav upravljanja sigurnošću uveden je u 1996. godine te se svake godine od strane klasifikacijskog društva HRB-a, ovlaštenog od strane državne administracije, provode vanjske prosudbe odnosno auditi u svrhu provjere implementacije i učinkovitosti primjene SUS-a", poručili su. 

Izostala promptna ostavka Sopte

Podsjetimo, iako je javnost nakon nesreće očekivala Soptinu ostavku, ona se nije dogodila. Sopta se pozivao "na dane tuge i sućuti". "Hajdemo danas pregrmjeti ovo i vidjeti što se dogodilo", rekao je Sopta na dan nesreće za Dnevnik Nove TV, a vidi li u svemu svoju odgovornost, nije htio komentirati.

Na misi u Malom Lošinju, koja je bila posvećena trojici poginulih pomoraca, bio je i on. "Danas je dan za tugovanje i nemojte se ljutiti", rekao je novinarima koji su tražili izjavu. "Ne mogu vam dati odgovore. Još nismo ni pokopali pomorce. Sutra, prekosutra sam na pogrebima, kad to završi, sve ćemo dalje", rekao je.

I premijer Andrej Plenković rekao je da ne vidi moralnu odgovornost predsjednika Uprave Sopte.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.