Imamo novo ministarstvo useljeništva. Kažu da nisu nadležni za probleme povratnika :)

Foto: Goran Stanzl (Pixsell), Shutterstock

NOVOFORMIRANO Ministarstvo demografije i useljeništva proglasilo se nenadležnim za probleme koje je mlada žena koja se nedavno iz Irske vratila u Hrvatsku iznijela u javnost. Naime, ona je otkrila razočaravajuće iskustvo povratka i suočavanja s hrvatskom realnošću. 

>> Hrvatica koja se vratila iz Irske razočarana sustavom. "Na šalteru su mi se smijali"

Povratnica iz Irske prvotno se suočila s problemima zdravstvenog osiguranja koji su izravna posljedica primjene zloglasnog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji je gurao ministar zdravstva Vili Beroš u sklopu paketa zakona koji je nazvao "reformom zdravstva". 

Ministarstvo useljeništva: Nismo nadležni 

Također, suočila se i s problemom promjene prebivališta, za što joj je rečeno da se čeka mjesec i pol dana te uključuje ispitivanje susjeda živi li ona zaista ondje. 

"Ministarstvo demografije i useljeništva nije nadležno za pitanja obveznog zdravstvenog osiguranja i pitanja vezana uz reguliranje prebivališta, stoga nije ovlašteno komentirati upravne ili neupravne postupke nadležnih tijela državne uprave", kažu nam danas iz novoosnovanog Ministarstva demografije koje se bavi i povratom useljenika. No, krenimo redom. 

Kao rezultat izravnih pregovora o formiranju političke većine između HDZ-a Andreja Plenkovića i Ivana Penave iz Domovinskog pokreta, u svibnju ove godine donesena je odluka o pokretanju novog ministarstva, i to Ministarstva demografije i useljeništva. Tada je dogovoreno da će ministar tog novoformiranog ministarstva dolaziti iz redova DP-a. 

Penava: Glavni cilj novog ministarstva je stvaranje uvjeta za povratak iseljeništva

"Glavni ciljevi ovog ministarstva bit će stvaranje povoljnog okruženja za mlade obitelji, zaustavljanje depopulacije ruralnih područja i stvaranje povoljnijih uvjeta za povratak iseljeništva u Hrvatsku", rekao je tada Penava.

Prvotno je ministar trebao biti Mario Radić, no kada je odustao od te pozicije, za ministra je iz redova DP-a imenovan teolog Ivan Šipić. Šipić je bio HDZ-ov saborski zastupnik od 2016. do 2020. godine. U sabor je ušao kao zamjenik Nediljka Dujića.

Bio je aktivni protivnik ratifikacije Istanbulske konvencije i jedan od rijetkih HDZ-ovaca koji su u saboru glasali protiv. Tvrdio je da će Istanbulska konvencija uvesti "rodnu ideologiju" u Hrvatsku. Dva mjeseca prije lokalnih izbora 2021. odlučio je napustiti HDZ. 

Ministru je glavni posao dokazati da ministarstvo ima smisla

Od početka rada ovog ministarstva propitivali su se njegova svrha i smisao. U prvih nekoliko mjeseci bavili su se pitanjem gdje će im biti sjedište. 

"Pravi smisao i svrha ovoga ministarstva je da bude što više djece", pokušao je nedavno kratko objasniti ministar Šipić na konferenciji za javnost na kojoj je predstavio posebne savjetnike te buduće aktivnosti vlastitog ministarstva. 

Ministar je naglasio da njegovo ministarstvo ima strateški, zakonski i proračunski okvir u kojemu se kreće te da ima "iskrenu namjeru maknuti birokratske zapreke povratku i stvoriti ozračje za povratak naših ljudi".

Šipić je naglasio da će raditi na tome da se nad povratnicima "ne rade tisuće provjera". No, isto tako ministar je priznao da su za te zakone i procedure nadležna druga ministarstva. 

Divljao na društvenim mrežama zbog kritika o nepotrebnom ministarstvu

Nakon te konferencije za novinare kritike o "nepotrebnom ministarstvu koje zapošljava uhljebe" su se još pojačale. Posebno kada se saznao broj savjetnika. Situacija je eskalirala kada je ministar Šipić divljao po društvenim mrežama te se žestoko obrušio na medije, novinare i pogotovo kolumnista Jutarnjeg lista Antu Tomića. 

Danas smo objavili članak o problemima povratnice iz Irske, što je za novog ministra bila savršena prilika da dokaže kako posebno ministarstvo koje se brine o povratnicima ima smisla. No, proglasili su se nenadležnim. 

Naime, u posebnom upitu Ministarstvu naveli smo sve probleme s kojima se suočavaju povratnici u Hrvatsku, a posebno borbu protiv birokracije, no kažu nam kako ta pitanja, iako se tiču useljenika, nisu u izravnoj nadležnosti Ministarstva demografije i useljeništva. 

Izrazili žaljenje zbog problema

"Ministarstvo demografije i useljeništva izražava žaljenje zbog navedenoga te se zalaže za unaprjeđenje svih administrativnih procesa u cilju poticanja povratka hrvatskih iseljenika te o navedenom vodi otvoreni i aktivni dijalog s drugim nadležnim tijelima", kažu nam iz Ministarstva. 

Uključuje li taj dijalog razgovor s HDZ-ovim ministrom Berošem koji je uveo novi režim zdravstvenog osiguranja, nismo saznali. Podsjetimo da je Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju na snazi od prošle godine, a kako nam je prije godinu dana potvrdila pučka pravobraniteljica, nikada u povijesti izmjena jednog članka jednog zakona, kao što je bio taj o zdravstvenom osiguranju, nije dovela do tolikog broja pritužbi građana.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.