Incident na Pelješcu: Oduzeli mu zemlju jer će tu ići cesta, pokušao zaustaviti bager

Screenshot: HRT

U MJESTU Prapratno na dionici stonske obilaznice, ceste prema Pelješkome mostu, jutros je uz pratnju policije i zaštitara održano prisilno izvlaštenje, piše HRT.

Miho Rozić, čija je zemlja izvlaštena, pokušao je zaustaviti bager, ali bageri su ipak ušli u njegovo zemljište.

"Pucajte, pucajte", govorio je u jednom trenutku muškarac koji se popeo na bager.

Obitelj Rozić ostala je bez vinograda, za koji su tražili zamjenu za susjedno zemljište, odnosno da za oduzetih 40 tisuća dobiju 35 tisuća kvadratnih metara, uz pripadajuće naknade.

"Zakon je omogućio u tijeku postupka da korisnik izvlaštenja, s obzirom na to da je riječ o državnom interesu, može predložiti i zahtijevati da se umjesto isplate naknade za zemljište dodijeli drugo odgovarajuće zemljište za istu namjenu. Nakon izbora o tome se više uopće ne razgovara", rekla je Nita Svilokos, odvjetnica obitelji Rozić.

Sin: Nakon izbora se nitko nije očitovao o nagodbi

Sin kaže da im se nakon izbora nitko nije javljao oko nagodbe.

"Jednostavno, postupak je zamro. Došli su parlamentarni izbori u srpnju, nakon toga su nam samo poslali rješenje o prisilnom izvlaštenju, više se nitko nije očitovao o nagodbi i ičemu. Mislim da smo ponudili više nego fer nagodbu, a ovako će nam uništiti sve", rekao je Andrija Rozić, sin vlasnika zemlje.

U Hrvatskim cestama tvrde da je obitelj Rozić jedina od 1300 vlasnika zemljišta na Pelješcu koja je prisilno izvlaštena.

"Novac je njemu stavljen na raspolaganje, i to je jedan od uvjeta za uvođenje u posjed investitora", rekao je Ivan Delić, voditelj grupe za izvlaštenje iz Hrvatskih cesta.

Na pitanje ima li prostora za daljnje traženje zamjene, dodao je kako smatra da to u ovom trenutku nije moguće.  

"U daljnjem tijeku postupka, nakon odluke po žalbi nadležnog ministarstva, vidjet ćemo hoće li uopće biti moguće", rekao je Delić.

Obitelj najavljuje pravnu borbu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.