Inspekcija kaznila Inu zbog zagađenja mora kod Rijeke

Foto: Općina Kostrena

Zbog učestalih onečišćenja obalnog pojasa i mora Općina Kostrena angažirala je Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZZJZ) za kontinuirani monitoring kvalitete morske vode na plažama.

Nakon brojnih zahtjeva za djelovanje Vodopravna inspekcija je pokrenula postupke i izdala prekršajne naloge Rafineriji nafte Ina na Urinju, uzimajući u obzir rezultate monitoringa, izvijestili su iz te općine.

Monitoring se provodi dva puta mjesečno na četiri plaže: Podkvarovo, Perilo, Spužvina i Svežanj, pri čemu je Svežanj referentna postaja. Ispitivanje uključuje praćenje fizikalnih, kemijskih i mikrobioloških pokazatelja. Na temelju rezultata određuje se kvaliteta mora za kupanje sukladno Uredbi o kakvoći mora.

Ne preporučuje se kupanje na dvije plaže

Na Svežnju nisu zabilježena odstupanja, dok je na plaži Nova Voda i Perilu u niskim koncentracijama detektiran vodikov sulfid. Na Podkvarovu su zabilježene povećane koncentracije ugljikovodika i aromatskih ugljikovodika.

Mikrobiološka ispitivanja pokazala su izvrsnu kvalitetu mora na svim plažama. Ipak, zbog prisutnosti ugljikovodika, kupanje se ne preporučuje na plažama Podkvarovo i Klančić budući da su te tvari visokotoksične i brzo se apsorbiraju inhalacijom.

Podsjetimo, kostrenske vlasti nedavno su se požalile da ih Ina i inspekcija ignoriraju u njihovim zahtjevima za rješenje ovog problema. Ina je odgovorila da kontinuirano prati aktivnu i pasivnu zaštitu mora

Nekoliko dana kasnije policija je kazneno prijavila dvije odgovorne osobe u postrojenju Termoelektrane Rijeka zbog zagađenja mora loživim uljem u Kostreni pokraj Rijeke. No tu se radilo o zagađenju iz studenog 2022. godine kada je pukao ventil, a u more se izlilo oko 4700 litara lož ulja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.