Investitori igraju na pad: Četiri zemlje EU zabranile "short-selling" dionica banaka

FRANCUSKA, Italija, Španjolska i Belgija zabranile su "short-selling" dionica banaka i drugih financijskih kompanija. Reakcija je to na oštre uzlete i padove u vrijednosti bankovnih dionica, pogotovo u Francuskoj, zbog straha od njihove izloženosti dugu zemalja eurozone.

Short-selling, ili kratka prodaja, u principu označava špekulativnu operaciju koja se provodi u očekivanju pada cijene vrijednosnih papira. Investitor posuđuje dionice ili druge vrijednosne papire od brokera i prodaje ih kako bi ih otkupio prema očekivanom padu njihovih cijena i, nakon što ih vrati brokeru, zaradio na padu cijena vrijednosnih papira. "Gola" kratka prodaja podrazumijeva situaciju u kojoj investitor prodaje financijske instrumente koje još nije ni posudio.

Analitičari su nerijetko prstom pokazivali upravo na takve manevre kao uzroke nestabilnosti na burzama. U zabrani koje su donijele četiri zemlje obuhvaćene su sve vrste kratke prodaje. Zabranu su objavili ESMA (tijelo koje nadgleda burze EU) i nacionalna tijela četiri zemlje koje kontroliraju domaće burze.

Francuske banke najviše pogođene prevratima na burzi


Kratka prodaja najviše je posljedica izazvala u Francuskoj, gdje su banke, posebno Societe Generale, poprilično izgubile na vrijednosti. Francuska agencija AMF zabranila je kratku prodaju dionica 11 banaka i osiguravajućih društava za sljedećih 15 dana, uključujući i tri najveće banke, Societe Generale, BNP Paribas i Credit Agricole.

I jučer su dionice banke Societe Generale skakale gore-dolje, a izvršni direktor banke Frederic Oudea kazao je kako su spekulacije o njegovoj banci čiste gluposti. "Ljudi su preplašeni. Najmanja informacija pokreće iracionalne strahove. Našim klijentima želim poručiti da su ove glasine neutemeljene i da mogu imati povjerenja u našu banku", kazao je.

Investitori su zabrinuti zbog europskih banaka, jer smatraju da su previše izložene dugovima zemalja eurozone, posebice Grčke. Inače, Grčka je još u ponedjeljak zabranila short-selling. Boje se da će banke morati otpisati vrijednost njihovih udjela i obveznicama tih zemalja. Francuske banke tome su najviše izložene pa su prošlih dana podnijele i najveću štetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.