Investitori zabranjene gradnje na Uni dosad kažnjeni s više od 31 tisuće eura

Foto: Čitateljica Indexa

VODOPRAVNA inspekcija Državnog inspektorata je zbog utvrđenih povreda propisa investitoru hidroelektrane na rijeci Uni izdala prekršajni nalog zbog više povreda Zakona o vodama u ukupnom iznosu od 31.570 eura, potvrdili su nam iz Državnog inspektorata.

>> HDZ-ovim institucijama predugo je trebalo da zaustave radove na zaštićenoj rijeci Uni

Podsjetimo, inspekcija je protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni ranije pokrenula upravni postupak, u kojem je investitoru rješenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji "male hidroelektrane, snage 160 kW, Una-mlin, na k.č.1287/6, k.o. Neteka u području ekološke mreže Natura 2000. - HR 2001069 Kanjon Une". 

Zabrana gradnje i dalje na snazi, no gradilište nije sanirano

Iako je rješenje o zabrani obavljanja radova na snazi još od početka kolovoza, i dalje nije saniran uništeni pojas uz rijeku. To se posebno moglo vidjeti tijekom velikih kiša prošlog tjedna kad je poplavljena staza koja vodi do gradilišta. Uz to, zbog radova je porastao i vodostaj rijeke, tako da voda prelazi preko zečjeg nasipa i bez velikih oborina.  

 

Kako nam je rečeno, investitoru je zabranjeno daljnje odlaganje i nasipavanje zemljanog kamenog materijala i ostalog otpadnog materijala. Također, nadležne institucije rješenjem su naredile investitoru da ukloni i zbrine sav odložen i nasipan zemljano-kameni materijal i ostali otpadni materijal, kao i vreće s pijeskom koje su na predmetnoj čestici, rubovima vodotoka i u vodotoku rijeke Une. No to dosad nije napravljeno. 

"Ako investitor ne postupi po rješenju vodopravne inspekcije, isto će se, po njegovoj izvršnosti, izvršiti putem Hrvatskih voda na trošak investitora", kažu nam iz Inspektorata.

Mjesec i pol nakon radova koji se nisu smjeli dogoditi izdana zabrana

Naglasimo da su ovog ljeta mještani, aktivisti, predstavnici raznih udruga civilnog društva i turisti danima mirno prosvjedovali protiv izgradnje male hidroelektrane na Uni. Naime, početkom srpnja ove godine započeli su radovi na zaštićenom dijelu toka rijeke Une, a otpočetka je bilo jasno da se na tom dijelu ne bi smjeli izvoditi nikakvi veliki građevinski radovi. Investitor Pipra d.o.o započeo je radove na području koje je pod ekološkom mrežom Natura 2000, odnosno unutar zaštićenog krajolika. 

Investitori su se pozivali na valjanu građevinsku dozvolu koju im je izdala Zadarska županija 6. listopada 2016. godine i rješenje o produljenju važenja građevinske dozvole od 3. listopada 2019. godine. 

Kako se ispostavilo, ta je dozvola izdana bez provedene ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu (OPEM), a u cijelu priču uključili su se i Kriminalistička policija i DORH. 

Krim policija i DORH rade na predmetu

Naime, Inspektorat je zatražio upravni nadzor Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i podnio kaznenu prijavu protiv službene osobe koja je izdala građevinsku dozvolu za gradnju na Uni. O svemu su obaviješteni Županijsko državno odvjetništvo i Ministarstvo unutarnjih poslova, Služba kriminalističke policije. Taj postupak, kako doznajemo i dalje je u tijeku. 

Naglasimo da je tek 19. kolovoza, gotovo mjesec dana od prvih radova i nakon niza organiziranih prosvjeda, Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata objavila da je investitoru rješenjem zabranjeno obavljanje radova na tom zaštićenom području. 

Rješenje Inspekcije zaštite kojim su zabranjeni daljnji radovi nije javno, no kako nam kažu, investitor zasad poštuje zabranu gradnje i radnji vezano za hidrocentralu na Uni. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.