Iran pozvao četiri europska veleposlanika na razgovor

Foto: Shutterstock

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je danas na razgovor pozvalo čelnike britanskog, francuskog, njemačkog i nizozemskog veleposlanstva, objavila je iranska novinska agencija Mizan, nakon što su te zemlje optužile Iran za slanje balističkih projektila Rusiji i najavile uvođenje novih sankcija.

Američki državni tajnik Antony Blinken je danas rekao da je Rusija zaprimila balističke projektile iz Irana te da će ih vjerojatno upotrijebiti u svom ratu protiv Ukrajine unutar nekoliko tjedana.

Najava novih sankcija Iranu

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Njemačka i Francuska su također najavile nove sankcije za Teheran, uključujući mjere protiv zrakoplovne kompanije Iran Air.

Kremlj je nakon Blinkenove izjave rekao da su ti navodi neutemeljeni, a Iran je izjavu nazvao "lažnom i zavaravajućom" te je osudio nove sankcije, koje također uključuju raskidanje bilateralnih sporazuma o zrakoplovnim uslugama triju europskih država.

"Nakon nastavka nekonstruktivnih izjava nekih europskih strana koje podržavaju Sjedinjene (Američke) Države koje lažno govore o uplitanju u sukob u Ukrajini te uvode sankcije Islamskoj Republici, čelnici veleposlanstava Velike Britanije, Francuske, Nizozemske i Njemačke su pozvani (na razgovor) u Teheranu", objavila je agencija Mizan.

Najvišeg iranskog diplomata u Londonu je na razgovor pozvalo britansko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu. Iranskog ambasadora u Nizozemskoj je pozvalo tamošnje ministarstvo vanjskih poslova, koje je zatražilo "nove, snažne sankcije Europske unije" protiv Teherana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.