Iranske medicinske sestre žele u Njemačku

Medicinske sestre u Iranu već tjednima štrajkaju tražeći bolje uvjete rada i veće plaće, a mnoge planiraju emigrirati, prvenstveno u Njemačku, piše Deutsche Welle.

Prosvjedi su započeli početkom kolovoza, kada su medicinske sestre diljem zemlje izašle na ulice nezadovoljne dugim radnim vremenom, niskim plaćama i prisilnim prekovremenim satima.

Sve je počelo 2. kolovoza, nakon smrti 32-godišnje medicinske sestre Parvaneh Mandani iz pokrajine Fars, koja je preminula u snu zbog "Karōshi" sindroma, poznatog kao smrti uzrokovanom prekomjernim radom.

Preopterećenost medicinskih sestara izazvala je ogorčenje diljem zemlje, a mirni prosvjedi zabilježeni su u gotovo svim većim gradovima do početka rujna.

"Vlada je obećala isplatu zaostalih plaća i povećanje primanja medicinskih sestara, no to neće biti dovoljno", rekao je liječnik Hadi Jazdani iz Isfahana u razgovoru za Deutsche Welle. Upozorio je na masovni egzodus medicinskog osoblja, naglasivši da se mnoge sestre već tijekom školovanja pripremaju za odlazak u inozemstvo, najčešće u Dansku ili Njemačku.

Prema Ali Ahmadu Nejatianu, voditelju Organizacije medicinskih sestara Irana, trend iseljavanja pojačao se u posljednje dvije godine. Potražnja za "potvrdom ispravnosti", koja je potrebna za rad u inozemstvu, udvostručila se.

"Sanjam o boljoj budućnosti i poštenim uvjetima rada"

Jedna od sestara, 28-godišnja Fatemeh, izjavila je za Deutsche Welle da je pronašla posao u Njemačkoj.

"Sanjam o boljoj budućnosti i poštenim uvjetima rada", rekla je, istaknuvši da želi živjeti u zemlji gdje joj se prava neće kršiti.

Liječnik Jazdani izrazio je zabrinutost za budućnost iranskog zdravstvenog sustava: "Svaka medicinska sestra koja emigrira je jedan prevelik gubitak. Ne možemo ih lako zamijeniti, a uzrok je ne samo slaba plaća, već i beznađe zbog loših uvjeta života."

Iran se suočava s ozbiljnom ekonomskom krizom, uz inflaciju veću od 40% godišnje i drastičan porast cijena hrane, dok devalvacija domaće valute dodatno pogoršava situaciju.

Novi ministar zdravstva Mohammad Reza Zafarkandi, koji je stupio na dužnost krajem kolovoza, obećao je podržati medicinske sestre i isplatiti zaostale plaće u nekoliko faza, no rješenje se još čeka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.