Iranski vođa naredio napad na Izrael

Foto: EPA

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, izdao je naredbu da Iran izravno udari na Izrael, kao odmazdu za ubojstvo čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu, prema trojici iranskih dužnosnika, javlja New York Times.

Hamenei je izdao naredbu na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, ubrzo nakon što je Iran objavio da je Haniyeh ubijen, rekla su tri iranska dužnosnika, uključujući dva člana Revolucionarne garde.

Sprema se odmazda

Iran i Hamas optužili su Izrael za atentat; Izrael, koji je u ratu s Hamasom u Pojasu Gaze, nije niti priznao niti zanijekao ubojstvo Haniyeha, koji je bio u Teheranu na inauguraciji novog iranskog predsjednika. Izrael ima dugu povijest likvidiranja neprijatelja u inozemstvu, uključujući iranske nuklearne znanstvenike i vojne zapovjednike.

Kroz gotovo 10 mjeseci rata u Gazi, Iran je pokušao uspostaviti ravnotežu, vršeći pritisak na Izrael naglo pojačanim napadima svojih saveznika i ostalih snaga u regiji, dok je izbjegavao sveopći rat.

U travnju je Iran izveo svoj najveći i najotvoreniji napad na Izrael u desetljećima neprijateljstva, lansiravši stotine projektila i bespilotnih letjelica u znak odmazde za izraelski napad na kompleks veleposlanstva u kojem je ubijeno nekoliko iranskih vojnih zapovjednika u Damasku u Siriji. Ali čak je i ta demonstracija sile bila najavljena dosta unaprijed, Izrael i njegovi saveznici su oborili gotovo svo oružje, a načinjena je mala šteta.

Hoće li Iran opet najaviti svoj napad?

Sada je nejasno koliko će snažno Iran odgovoriti i hoće li još jednom umanjiti svoj napad kako bi izbjegao eskalaciju. Iranski vojni zapovjednici razmatraju još jedan kombinirani napad bespilotnim letjelicama i projektilima na vojne ciljeve u blizini Tel Aviva i Haife, ali nastojat će izbjeći napade na civilne ciljeve, rekli su iranski dužnosnici. Jedna opcija koja se razmatra je koordinirani napad iz Irana i drugih bojišnica na kojima ima savezničke snage, uključujući Jemen, Siriju i Irak, za postizanje maksimalnog učinka, rekli su.

Hamenei, koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima, a također je i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, naložio je vojnim zapovjednicima iz Revolucionarne garde i vojske da pripreme planove i za napad i za obranu u slučaju da se rat proširi širi te ukoliko bi Izrael ili Sjedinjene Države napale Iran, rekli su dužnosnici.

Hamenei je signalizirao da će Iran uzvratiti izravno, rekavši, “vidimo da je osveta njegove krvi naša dužnost,” jer se to dogodilo na teritoriju Islamske Republike. Rekao je da je Izrael pripremio pozornicu za dobivanje "teške kazne".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.