Islamska država preuzela odgovornost za pokolj u Parizu

Foto:FAH

U SLUŽBENOJ objavi teroristička grupa rekla je kako je Francuska "top meta" organizacije.

Također tvrde kako su pažljivo istraživali lokacije za napade, koje su izveli borci noseći automatsko oružje i remenje s bombama.

Guardian je objavio izjavu na francuskom jeziku, dodajući kako će puniju verziju na engleskom jeziku objaviti uskoro.

ISIS je u objavljenoj izjavi rekao kako su "vojnici kalifata targetirali metropolu abominacije i perverzije".

"Osmero braće nosilo je pojaseve s eksplozivom i puške u targetirana područja u srcu francuske metropole, koju smo posebno unaprijed odabrali: Stade de France tijekom meča protiv Njemačke kojem je prisustvovao imbecil Francois Hollande. Zatim Bataclan gdje su stotine idolopoklonika sudjelovali u perverziji te ostale mete u 10., 11. i 18. okrugu.

Francuska i oni koji slijede njezin put moraju znati da su svi oni glavne mete Islamske države."

Napadom su, tvrde teroristi, odgovorili na uvrede usmjerene protiv proroka Muhameda, ako i na zračne napade koje je izvela Francuska na teritoriju pod kontrolom Islamske države.

"To što su se usudili uvrijediti našeg proroka, hvalili se borbom protiv islama u Francuskoj i gađali Muslimane u Kalifatu svojim avionima, nije im nikako pomoglo na smrdljivim ulicama Pariza. Ovaj napad tek je početak oluje i upozorenje za oni koji su spremni naučiti lekciju."

Stručnjaci ne sumnjaju da je izjava ISIS-a autentična

Jason Burke, Guardianov stručnjak kad se radi o temi Islamske države, tvrdi kako je tvrdnja ISIS-a u kojoj su preuzeli odgovornost za napad kredibilna.


"Tvrdnja ISIS-a se čini istinitom. Prema SITE-u, tvrtki specijaliziranoj za praćenje terorističkih aktivnosti, napad se mogao očekivati zbog mnoštva poruka protiv Francuske koje su dolazile od korisničkih računa i korisnika povezanih s ISIS-om.

Izjava sama po sebi ne daje detalje kojim bi se mogla potvrditi njezina autentičnost, no svejedno se čini prilično uvjerljivom. Napisana je u standardnom stilu ISIS-a, u skladu s drugim njihovim objavama, a uokvirena je pogledom na svijet koji je svijetu posljednjih godina dosta poznat.

Izjava je pročitana u audio snimci. Šestominutni klip jednostavno je čitanje napisane izjave. Snimka je producirana u istom formatu kao i prijašnje snimke, korištena je ista borbena pjesma, odnosno nasheed, piše Guardian. Čini se čak kako je ISIS zaposlio istu osobu koja je čitala izjave i prije.

Charlie Winer, sigurnosni analitičar koji je pogledao, poslušao i pogledao tisuće snimaka ISIS-ove propagande ne sumnja da je izjava točna.

Uskoro opširnije...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.