ISPOVIJEST ZATOČENIH POMORACA "U Angoli je bezakonje, prijeti nam šest godina zatvora"

Foto: V.M.

DVOJICA riječkih pomoraca zatočena gotovo tri mjeseca u Angoli za Index su ispričala što su sve proživjeli. Optuženi su za krađu brodskog goriva, bez dokaza i bez prava da se brane na jeziku koji je njima razumljiv.

>> HRVATSKI POMORCI ZATOČENI U ANGOLI "Molimo pomoć da se vratimo svojim obiteljima"

Deseci policajaca pretražili su svaki pedalj broda

Zapovjednik D.J. je rekao što se sve događalo prije nego je posada broda Sutton Tide ostala zatočena u luci Soyo u Angoli. "Drugi oficir na brodu mi je rekao da ćemo, ako ostane i dalje na istoj poziciji broda, imati problema. Ostao je na istoj poziciji, a nakon što je on napustio brod, problemi su počeli", kazao je D.J.

Problemi o kojima je drugi oficir vjerojatno govorio su bili tehničke prirode. Sve dok ih u angolskoj luci Soyo nije iznenadila policija. "Na brod ih je ušlo 30-tak ili 40-tak, obišli su komandni most, sve kabine, palubu, bili su na u svakoj prostoriji, pretražili sve dijelove broda. Kad sam ih pitao što se događa, odgovarali su da je sve u redu", dodaje D.J. Pomislili su kako se radi o policijskoj vježbi i nije im padalo na pamet da bi se moglo raditi o istrazi krađe goriva.

Član posade prijavio kompaniji krađu

Nakon što su detaljno pretresli brod, rekli su posadi da pokupi svoje stvari i da idu s njima. "Cijelo to vrijeme, nismo znali ništa, uskraćivali su nam odgovore na pitanja i požurivali nas, u nekim momentima su bili čak i agresivni", nastavlja D.J.


Tek u policijskoj postaji im je rečeno za što ih se optužuje. "Ispitivali su nas jednog po jednog, uz pomoć brodskog agenta koji nam je prevodio", rekao je D.J. Dodaje: "Tu smo doznali da je jedan od članova posade 1. ožujka prijavio kompaniji Tidewater da smo stali u teritorijalnim vodama Konga kako bi iskrcali veliku količinu goriva". Radi se o više od 100 kubika nafte, kako su kasnije doznali. D.J kaže kako je bilo nekoliko kontrola stanja goriva i da ga je u tankovima u jednom kontrolnom mjerenju bilo čak i pet kubika goriva više od očekivanog.

Smješteni u hotel, u lošim uvjetima, bez putovnica

Smješteni su u hotel, u kućni pritvor. Angolska vlada nije ih pitala ni imaju li što jesti. Bez ikakvih dokaza o nedostatku nafte, oduzete su im putovnice koje su dobili tek nakon što je to zatražila ukrajinska diplomacija.

Dva Filipinca, tri Ukrajinca, jedan Rus i dva časnika Hrvata optužena su za krađu nafte s broda. Angolci koji su bili dio posade pušteni su kućama i ne rade.

Filipincima njihovo veleposlanstvo platilo odvjetnika

Tek na trećem saslušanju, na sudu im je rečeno kako će im trebati odvjetnik. Do tada su već bili suočeni s papirima i 'dokazima' koji su im bili nerazumljivi zato što su bili na portugalskom jeziku.

Odvjetnika su uspjeli naći preko poznanika. Filipinci su, za razliku od Riječana, dobili odvjetnike koje je angažiralo njihovo veleposlanstvo u Angoli.

Poručeno im je da se 'strpe'


Zatočenike su obišli diplomati Filipina, Ukrajine i Rusije, a iz hrvatskog veleposlanstva u Portugalu, koje je nadležno za prostor Angole, poručili su im da šalju prosvjedne note u Angolu.

Čuli su i da im je počasna konzulica RH u Angoli poručila da se strpe jer će "biti sve vrlo brzo gotovo", rekao je prvi časnik broda Sutton Tide, Vanja Maričić.

Obitelji se boje za njihove živote

Maričić dodaje kako se boje što ih dalje očekuje tamo, u ova tri mjeseca koliko je zatočen u Africi, supruga mu je bila na operaciji, ima malu bebu i obitelj mu silno nedostaje. Njegova obitelj, pak, boji se za njegov život.

"Žao mi je da se u 21. stoljeću događaju ovakve stvari i da se u Africi ne poštuje niti jedan međunarodni zakon. Ne samo pomorski, ne poštuju niti jedan zakon", razočaran je Maričić.

Zapovjednik broda D.J. kaže kako je ovo situacija u kojoj svi pate. Njegova supruga ima bolesno srce i cijela ova situacija je jako stresna za nju. I ostala obitelj brine zbog neizvjesne situacije.

Budu li optuženi, čeka ih dvije do šest godina zatvora

Sljedeće ročište na sudu u Angoli, ako je za vjerovati odvjetniku, trebalo bi biti ovaj tjedan. Očekuje se i odluka suda o njihovoj krivici.

D.J. kaže da im, ako ih sud proglasi krivima "ne gine dvije do šest godina zatvora". Dodaje i da se obojica nadaju kako će ipak sud presuditi u njihovu korist.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.