Istraživanje IFIMES-a: Mesić bi u prvom krugu dobio i treći predsjednički mandat

U ISTRAŽIVANJU koje je u Hrvatskoj obavio Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane u drugi krug predsjedničkih izbora ući će SDP-ovac Ivo Josipović, koji je dobio 24,1 posto glasova, i nezavisni kandidat Nadan Vidoševića sa 13,3 posto glasova.

Terensko istraživanje IFIMES-a obavljeno je od 1. do 20 prosinca ove godine na uzorku od 1888 građana Hrvatske. Nakon Josipovića i Vidoševića su se smjestili Milan Bandić (9,8 posto), Andrija Hebrang (7,1 posto), Vesna Pusić (6,9 posto) te Dragan Primorac (6,6 posto). Po toj anketi jedan posto glasova prešli bi još Miroslav Tuđman i Damir Kajin, dok su svi ostali kandidati ispod jednog postotka glasova. Čak 28,4 posto ispitanika nije znalo odgovoriti za koga bi glasovali.

Mesić pobjeđuje u prvom krugu

Zanimljivo je kako su ispitanici odgovorili na pitanje u kojem im se kao budući predsjednik Hrvatske nudi i sadašnji šef Stjepan Mesić. Njega bi građani izabrali sa 50,4 posto glasova i time drugi krug 10. siječnja ne bi bio niti potreban. No, poznato je kako hrvatski predsjednik, po Ustavu, može na toj funkciji biti dva mandata, pa će Stjepan Mesić ipak postati bivši predsjednik.

U ovoj anketi su postavljena i neka pitanja o stavovima glasača o trenutno bitnim političkim pitanjima u Hrvatskoj. Arbitražni sporazum sa Slovencima podupire 42,6 posto ispitanika, dok je protiv njega 32,8 posto, a 24,6 posto nije imalo nikakav stav. Za što brži ulazak Hrvatske u EU je bilo 48,4 posto ispitanika, dok mu se protivilo 30,1 posto, a stav nije imalo 21,5 posto ispitanih.

Slovenci najmanje dragi susjedi

Zaštita nacionalnih interesa je vrlo bitna za 75,1 posto ispitanika, bitna za 13,6 posto, a nebitna za samo 3,8 posto ispitanih. Da su u Hrvatskoj u velikoj mjeri prisutni različiti oblici organiziranog kriminala i korupcije smatra čak 72,2 posto ispitanika, a 44,8 posto smatra kako sadašnja hrvatska Vlada ne može zemlju izvući iz krize.

Kao najdražu državu iz susjedstva Hrvati bi odabrali Italiju, pa BiH te nakon njih Mađarsku, Crnu Goru i Srbiju. Kao najdražu susjedu je samo 10,8 posto ispitanika navelo Sloveniju, dok 5,2 posto ne bi izabralo niti jednu zemlju. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.