Pahoki je prije mjesec dana teško ozlijedio muškarca. Zašto nije završio u pritvoru?

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Umirovljeni vojni policajac Krešimir Pahoki jučer je u Domu za starije u Daruvaru ubio šestero ljudi, uključujući i svoju majku. Među preminulima su jedan zaposlenik doma te štićenice. Ima i nekoliko teško ranjenih osoba.

Jučerašnji slučaj potresao je cijelu Hrvatsku, a posebice stanovnike Daruvara. I dok se motiv ubojstava utvrđuje, u javnost su izašle informacije kako je Pahoki od ranije poznat policiji, pa se mnogi pitaju zašto se prema njemu nije oštrije postupalo, posebice prije mjesec dana, kada je napao svog poznanika te ga pritom teško ozlijedio. Isto tako, poznato je da je prije dvadeset godina napao svog oca. 

U međuvremenu je glavni ravnatelj policije Nikola Milina naredio kompletnu analizu postupanja policajaca koji su prije mjesec dana vodili slučaj napada Pahokija na muškarca u Daruvaru.

>> Policija ubojicu iz Daruvara tereti za 11 kaznenih djela

Od ranije je poznat policiji

Policija bjelovarsko-bilogorska još uvijek je vrlo štura u svojim izvještavanjima javnosti o pojedinostima pokolja u Daruvaru. I danas i jučer ih mnogi prozivaju jer smatraju da je Pahoki ranije trebao biti oštrije kažnjen, posebice zbog nedavnog napada u kojem je teško ozlijedio čovjeka, a postoje informacije da mu je tada prijetio oružjem. 

Također, valja spomenuti da mu slučaj od prije mjesec dana nije bio prvi put. Naime, Milina je jučer kazao da je policija već tri puta postupala zbog Pahokija - dva puta zbog narušavanja javnog reda i mira te jednom zbog obiteljskog nasilja. 

"Prije mjesec dana se radilo o sukobu s poznanikom, obojica su bila u alkoholiziranom stanju. Ta osoba je zadobila teže ozljede, a kriminalističko istraživanje još nije završeno", rekao je Milina. 

Postupanje zbog obiteljskog nasilja dogodilo se 2004., a nasilje se dogodilo između počinitelja i njegova oca. Milina je jučer otkrio kako je utvrđeno da počinitelj nije imao registrirano vatreno oružje. 

>> Milanović o ubojici iz Daruvara: Znalo se da ima ilegalno oružje, kvragu

Istražuju se postupci policije od prije mjesec dana  

Index je jučer poslao nekoliko upita bjelovarsko-bilogorskoj policiji. Zanimalo nas je zašto još uvijek nije završeno istraživanje napada koji je Krešimir Pahoki napravio prije mjesec dana nad poznanikom i u kojoj je fazi taj slučaj bio u trenutku jučerašnjeg napada. 

Također nas je zanimalo i što je sve policija poduzela po pitanju ovog slučaja te kako to da Pahokiju nije određen pritvor s obzirom na to da je i ranije bio poznat policiji, a napadnuti čovjek je zadobio teške tjelesne ozljede.

Iz policije su nam, nakon nekoliko inzistiranja na odgovoru, kazali da je glavni ravnatelj policije oformio stručni tim koji pregledava i slučaj od prije mjesec dana i jučerašnji. Također su kazali da neće izlaziti sa svim činjenicama u javnost kako ne bi utjecali na nalaz.

"Radi se kompletna analiza. Utvrđuje se cjelokupno postupanje policije te će stručni tim dati svoj nalaz. Utvrđivanje je trenutno u tijeku i, dok sve ne završi, nećemo izlaziti s daljnjim informacijama", kazali su nam.

Na upit tko su članovi tog stručnog tima, iz bjelovarsko-bilogorske policije su nam kazali da je riječ o nezavisnom timu.

"U stručnom timu nije nitko iz naše policijske postaje, već su izvana, s viših položaja. Ne zna se o kome je točno riječ, odnosno koga je točno odredio glavni ravnatelj policije. Možemo vam samo reći da nitko od njih nije ranije sudjelovao u postupanju. Oni su nezavisni i kao takvi će napraviti analizu postupanja", kazali su nam iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Mnogi smatraju da je Pahoki odavno trebao biti procesuiran

Šokirani mještani Daruvara jučer i danas ne prestaju pričati o ovoj tragediji. Mnogi od njih su poznavali Pahokija, a nekolicina njih je rekla da ga od ranije znaju kao agresivnog čovjeka sklonog alkoholu. Neki od njih medijima su rekli da je nedavno pištoljem prijetio i ženi u trgovini. 

Neki od njih smatraju da su institucije zakazale. "Očito je da je ubojica već davno trebao biti pod nadzorom", kazao nam je jučer Krunoslav Lokotar. 

>> Daruvarčani nakon pokolja: "Ubojica je odavno trebao biti pod nadzorom"

Poznati odvjetnik Branko Šerić jutros je u razgovoru za N1 komentirao ovaj slučaj. On također smatra da je došlo do kardinalnog propusta policije. 

>> Odvjetnik Šerić: Policija je napravila veliki propust

"Ovo je jedno od težih masovnih ubojstava u novijoj hrvatskoj povijesti. S obzirom na informacije kojima raspolažemo, mislim da se radi o strahovitom, kardinalnom propustu policije. Ako su imali saznanja, a jesu, da je nedugo prije ovog događaja ubojica prijetio svom poznaniku uz upotrebu oružja, onda je policija na to trebala reagirati i oduzeti mu oružje.

Iz policije su priopćili da nisu imali nikakvih saznanja o oružju, ali sami sebe su demantirali. Trebali su ići u pretres kuće i svih objekata koje posjećuje, pa bi se taj pištolj i pronašao. To je tako kardinalan propust da je već do sada netko trebao podnijeti ostavku unutar policijskog sustava", kazao je danas Šerić. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.