ISW: Putin je htio slati projektile Hutima. Tako želi odvratiti Zapad od Ukrajine

Foto: EPA

Istraživači s Instituta za proučavanje rata (ISW) ukazali su na to da spremnost Rusije da opskrbi jemenske Hute oružjem otkriva Putinovu strategiju da natjera Zapad da povuče svoju podršku Ukrajini. Ovaj potez također naglašava rusku ovisnost o Iranu za precizno oružje i komponente.

ISW-ovo najnovije ažuriranje sugerira da je Kremlj namjeravao prenijeti projektile i drugu vojnu opremu Hutima u Jemen, ali je ovaj plan zaustavljen nakon diplomatskih intervencija.

"Sve veće vojno partnerstvo Rusije i Irana"

"Ruski plan ističe sve veće vojno partnerstvo s Iranom i sugerira da Rusija vjerojatno želi iskoristiti iranske proksije kako bi neizravno suočila Zapad i oblikovala zapadno odlučivanje."

CNN je izvijestio, pozivajući se na američke dužnosnike i druge izvore upoznate s ovom situacijom, da je Rusija pripremila isporuku projektila i druge vojne opreme Hutima krajem srpnja 2024. godine. Međutim, plan je napušten nakon diplomatskog pritiska SAD-a i Saudijske Arabije.

Američki dužnosnici izrazili su nesigurnost oko toga je li saudijska opozicija bila odlučujuća u otkazivanju planiranog prijenosa.

Izvori CNN-a otkrili su da su najmanje tri ruska vojna časnika posjetila Jemen krajem srpnja 2024., možda kako bi savjetovali Hute i pomogli im u vježbama bojevog gađanja, koje su kasnije otkazane od strane Huta.

Odgovor na američki potez koji pomaže Ukrajini

Američki dužnosnici izvijestili su da se ruski potez da naoruža i savjetuje Hute smatra odgovorom na ukidanje određenih američkih ograničenja u vezi s korištenjem američki opskrbljenog oružja za udare unutar ruskog teritorija.

Izvješće podsjeća da je 6. lipnja Putin spomenuo rusku namjeru da opremi određene aktere sposobnošću za izvođenje dalekometnih napada na Zapad kao "simetrični odgovor" na ukidanje tih ograničenja.

Analitičari vjeruju da ruska strategija potpore Hutima u neizravnom suočavanju sa Zapadom i eskalaciji napetosti odgovara nekoliko ruskih dezinformacijskih i hibridnih ratnih taktika koje imaju za cilj izvršiti pritisak na Zapad da preispita svoju podršku Ukrajini zbog straha od daljnje konfrontacije s Rusijom.

"Ovo će potaknuti Rusiju da razmotri potporu drugim iranskim proksijima"

"Putinova spremnost da razmotri potporu Hutima dok napadaju Izrael i međunarodnu plovidbu dio je produbljivanja rusko-iranske vojne suradnje i sve veće ovisnosti Rusije o Iranu za visokoprecizno oružje i komponente.

Rusko produbljivanje partnerstva s Iranom vjerojatno će potaknuti Rusiju da razmotri potporu drugim iranskim proksijima i iskorištavanje tih skupina u drugim neizravnim pokušajima da zaprijeti Zapadu eskalacijom.

Povećana ruska spremnost da koristi Iran i njegove proksije za neizravno suočavanje sa Zapadom poremetit će ruske pokušaje da prikaže rusku vanjsku politiku na Bliskom istoku kao uravnoteženu i može dodatno zakomplicirati ruske odnose sa zemljama zabrinutim zbog rusko-iranske suradnje", ističu iz ISW-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.