Iz prodaje se povlače smrznuti špinat i dimljena roštilj kobasica

Foto: DIRH

Opoziva se špinat Natur Pur od 450 grama, najbolje upotrijebiti 11/2025. iz Spara, zbog utvrđene bakterije Salmonella spp i dimljena roštilj kobasica Bebrinka d.o.o. zbog utvrđenog i neoznačenog alergena soje u proizvodima, izvijestili su danas iz Državnog inspektorata.

Riječ je o špinatu LOT brojeva 91L4150 i 91L4151, najbolje upotrijebiti 11/2025, koji nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

U maloprodaji je u trgovinama Spar Hrvatska d.o.o., Zagreb.

Detalji o opozivu dostupni su na web stranici subjekta u poslovanju s hranom https://www.spar.hr/povlacenje-proizvoda

Iz Državnog inspektorata u priopćenju su također izvijestili potrošače o opozivu dimljene roštilj kobasice, proizvođača Bebrinka d.o.o. datuma proizvodnje 27.9.2024., upotrijebiti do 27.10.2024. i LOT broja 240927, zbog utvrđenog i neoznačenog alergena soje u proizvodima.

S obzirom na to da na proizvodima nije označen alergen soja, proizvod može predstavljati rizik po zdravlje potrošača osjetljivih na isti, dok ga osobe koje nisu alergične mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja, stoji u priopćenju.

Povlače se i kuhana ptičja jaja

Iz preventivnih razloga opoziva se pak proizvod XU RI - soljena kuhana pačja jaja (24×6 komada), upotrijebiti do 13.3.2026., zbog ostatka antibiotika enrofloksacina. Proizvođač je kineska tvrtka KaiPing City China Trade Import & Export, dobavljač je nizozemski Dobavljač: Asian Food Group, a u maloprodaji je čakovečkog Fil-Avso Air Tech d.o.o.

Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, priopćeno je iz Državnog inspektorata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.