IZ MINUTE U MINUTU

Iz spilje na Tajlandu izvučena četiri dječaka, spašavanje prekinuto. Kiša pada sve jače

Foto: EPA

RANO jutros po srednjoeuropskom vremenu počela je operacija spašavanja 12 dječaka koji su već danima zarobljeni duboko u utrobi tajlandske spilje. Operacija će trajati satima, a moguće i danima. Riječ je o jako rizičnom pothvatu kojim će se dječake, jednog po jednog, izvlačiti uz pomoć profesionalnih ronioca.

Prva dva dječaka izvučena su oko 13 sati. Službena potvrda stigla je oko 14. Dosad je izvučeno četvero dječaka, a akcija spašavanja je prekinuta i nastavit će se u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu.

Tijek događaja pratite na Indexu

18:00 Evo što sve dosad znamo o akciji spašavanja dječaka:

- akcija je počela u 10 sati ujutro po lokalnom vremenu

- prvi dječak spašen je oko 13 sati

- ukupno je iz spilje izvučeno četvero dječaka, koji su prevezeni u bolnicu

- svi spašeni dječaci se osjećaju dobro

- akcija je zaustavljena oko 21 sat po lokalnom vremenu i nastavit će se sutra ujutro

- u spilji se još uvijek nalazi osam dječaka i njihov trener

17:30 Prema posljednjim informacijama kiša na Tajlandu i dalje jako pada. Spašeni dječaci osjećaju se dobro te se nalaze na liječenju u bolnici.

16:50 Kako javlja BBC, obilna kiša opet je počela padati nad spiljom u kojoj se još uvijek nalaze osmorica dječaka i njihov trener.

16:20 Na konferenciji za medije objavljeno je kako se akcija spašavanja prekida. Spasilačkim ekipama treba najmanje 10 sati kako bi se pripremile za nastavak spašavanja. Kako su objavili, akcija će se nastaviti sutra ujutro po lokalnom vremenu.

16:05 Održana je konferencija za medije na kojoj je potvrđeno da su dosad spašena četiri dječaka. Rečeno je kako zasad akcija spašavanja ide bez velikih problema te da su dječaci izvedeni iz spilje noseći maske s kisikom.

15:55 Dva vozila hitne pomoći stigla su u bolnicu u Chiang Rai, u blizini spilje. Pretpostavlja se da su dječaci tim vozilima prevezeni u bolnicu.

15:35 Donald Trump je na Twitteru objavio da je američka vlada u kontaktu s tajlandskim vlastima i da pomaže u akciji spašavanja.

15:25 Više izvora, poput AFP-a i Reutersa, javlja da je iz spilje izvučeno šest dječaka. Ali ti navodi za sada nisu potvrđeni.

15:20 Objavljene su dramatične fotografije akcije spašavanja.

15:05 Tajlandski marinci potvrdili su da su spašena četvorica dječaka iz spilje. Liječnik je kazao kako su prvo izvlačili dječake koji su bili u najlošijem fizičkom stanju. Reuters je objavio da je spašeno 6 dječaka, ali tajlandski marinci dosad su objavili da ih je spašeno samo četiri. 

14:50 Novinar Florian Witluski iz Bankoka iznio je neke nove podatke o spašavanju. On kaže, a BBC prenosi, da je australski doktor koji je u spilji odlučio da prvo idu najslabiji dječaci. Uvjeti u spilji su, kaže, najbolji u zadnjih nekoliko dana.

To je i, piše Witluski, ubrzalo putovanje dječacima pa su prva dvojica izašla dva sata ranije nego je predviđeno.

14:45 Ispred špilje čeka trinaest liječničkih ekipa, svaka s vlastitim helikopterom i ambulantnim vozilom, jednim za svakog dječaka i za njihova trenera. Izvor iz bolnice Prachanukroh, od špilje udaljene 70 km za Reuters je kazao da je ondje u punoj pripravnosti pet ekipa hitne medicinske pomoći, a uz njih je spremno još 30 liječnika te da su svi vrlo napeti. 

Nakon prvog pregleda u poljskoj bolnici podignutoj pokraj špilje svi će dječaci biti prevezeni u bolnicu. 

"Medicinsko osoblje bolnice Prachanukroh sretno je zbog toga što akcija spašavanja dosad teče uspješno, no istodobno su zabrinuti zbog njihova zdravstvenog stanja", kazala je zaposlenica bolnice, želeći ostati anonimna. 

Područje oko i ispred bolnice osiguravaju brojni policajci koji patroliraju područjem. 

14:30 Kongcheep Tantrawanit, general tajlandske vojske, kazao je kako se očekuje da će uskoro iz spilje išetati još četiri dječaka. Oni su trenutno u spasilačkom kampu unutar spilje.

"Četiri dječaka su došla do Komore 3 i uskoro će izaći iz spilje", rekao je Kongcheep Tantrawanit, prenosi BBC.

14:20 Najbliža bolnica udaljena je oko sat vremena. Tamo su obitelji dječaka. Blizu spilje ima puno vozila hitne pomoći, a maloprije je poletio i jedan helikopter.

14:05 Tajlandske vlasti potvrdile su ranija pisanja. Dva dječaka su spašena.

"Dva dječaka su vani. Trenutno su u poljskoj bolnici kraj spilje", kazao je Tossathep Boonthong, šef zdravstva pokrajine Chiang Rai.

"Još nisu otišli u bolnicu", dodao je.

13:50 Informaciju o spašavanju dvojice dječaka objavio je i Reuters pozivajući se na lokalne vlasti. No, službene potvrde još nema.

13:18 Tajlandski mediji pišu, a BBC prenosi, da su spašena prva dva dječaka. No, službene potvrde nema pa će za točne informacije trebati malo pričekati.

13:00 Narongsak Osottanakorn, voditelj operacije spašavanja i guverner lokalne pokrajine, kazao je da je operacija počela u deset sati po lokalnom vremenu.

Objavio je neke detaljnije informacije o operaciji. Skupina od 13 ronioca iz cijelog svijeta ušla je u spilju. Deest od njih krenuli su prema Komori 9 gdje se nalaze dječaci. Njima su se kasnije pridružila još tri ronioca.

U spilji se nalazi još cijeli niz operativaca. Oni su smješteni svugdje. Glavni dio operacije, onaj najteži, između Komora 2 i 3 obavit će se uz pomoć konopca.

No, Osottanakorn sada nije želio precizirati kad će prvi dječaci ugledati svjetlo dana. Riječ je o, naglašava, kompliciranoj operaciji te nije poznato kad će biti izvedena prva grupa vani.

Unutra će dječake prvo pregledati liječnici i ustanoviti koji su u stanju izaći vani.

12:45 Kako javlja BBC, kiša je stala. To su odlične vijesti.

12:20 Rafael Aroush, izraelski ronilac koji živi na Tajlandu i radi na spašavanju za CNN je kazao kako je vrijeme veliki faktor te je trenutno "zapravo jako zaštrašujuće". Podsjetimo, na Tajlandu je počela padati jaka kiša.

Rekao je kako se u spilju ulijeva voda sa mnogo mjesta te kako bi velika količina kiše mogla "uništiti cijelu operaciju".

"Brzina je jako važna. Mogla bi se dogoditi neka krucijalna promjena u planu pa bi netko mogao donijeti odluku da ih se više izvuče danas", rekao je.

11:30 U akciji već danima sudjeluje i danski ronilac srpskog podrijetla Ivan Karadžić. Kaže kako je jako umoran i da jedva spava. Opisao je kako spilja izgleda iznutra. Opširnije...

11:10 Tajlandska vlada objavila je grafiku kako bi trebala izgledati akcija spašavanja. Na svom ju je Twitter profilu objavio BBC-jev dopisnik Nick Beake. Kako se vidi, dječaci će cijelo vrijeme koristiti konopac. Na nekim uskim dijelovima uz pomoć ronioca će skinuti boce s kisikom te će se provući kroz prolaz.

11:00 CNN-ov izvjestitelj kaže kako postoje neki "zabrinjavajući trendovi" što se tiče posljednjih satelitskih snimki iznad sjevernog Tajlanda.

"Čini se da dolazi više kiše iz sjevernog Laosa", kaže. Najviše će kiše pasti u večernjim satima.

10:50 Kako bi trebala izgledati operacija spašavanja dječaka pročitajte OVDJE.

10:45 Kako javlja CNN, počela je jaka kiša.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.