Iz Vernea tvrdili da Rimac nema veze s robotaksijima. Danas ih je on predstavljao

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U svom kampusu u Kerestincu kraj Zagreba Mate Rimac danas je predstavio robotaksije, koji će se zvati Verne. Na predstavljanje su došli i premijer Plenković te ministar prometa Oleg Butković. Iako je Rimac obećao da će pokazati robotaksi, ni danas ga nismo vidjeli kako vozi.

No predstavljanje nije prošlo najbolje. Rimac je dvaput pokušao pozvati robotaksi na pozornicu preko aplikacije, ali auto nijednom nije došao.

Rimac je kasnije kazao kako je "bio problemčić" s kočnicama. Kako god bilo, danas nismo mogli vidjeti da robotaksi zaista funkcionira. Plenković i ostali samo su se divili njegovom interijeru. 

No uz pitanje vozi li uopće robotaksi, postavlja se i pitanje zašto Verne uopće predstavlja Mate Rimac kada su iz tvrtke P3 Mobility (sada Verne) tvrdili da Rimac već godinama uopće nije uključen u projekt robotaksija. 

Šef Vernea tvrdio da Rimac godinama nema nikakve operativne veze s robotaksijima

U rujnu prošle godine upravo je takvu tvrdnju iznio Marko Pejković, izvršni direktor Vernea. 

"Možete pljuvati i izmišljati i ismijavati se i na kraju za neke stvari opravdano kritizirati… ono što trebate znati je da koliko god to dobro zvučalo i privlačilo čitatelje, fulali ste koga napadate. Mate nije operativno uključen u P3 već barem 2 i pol godine. Uz njegovo vođenje Rimac Grupe, Bugattija i Rimac Techa, dogovorili smo se da ću ja voditi P3, a on biti u nadzornom odboru", pisao je Pejković u objavi na Linkedinu u kojoj je dosta strastveno branio Rimca oko debelo probijenih rokova za robotaksije. 

"Znači dobre stvari koje smo napravili do sada u P3 kao na primjer
- izgrađen tim od 200 ljudi
- napravljen dizajn i velik dio razvoja auta i prvi prototipovi
- uskoro 100 mil EUR prikupljeno od vanjskih investitora (u odnosu na 90 mil EUR do sada iz EU fondova… u konačnici EU fondovi će do rollouta u Zagrebu činiti cca 30% investicija)
…dakle sve to NIJE Matina zasluga.

Isto kao što i eventualno pomicanje među-rokova prije onog finalnog komercijalnog izlaska usluge u Zagrebu… NIJE Matina krivnja", pisao je tada Pejković. 

Sada Rimac predstavlja robotaksi i objašnjava zbog kakvog točno kvara ne vozi

Sada smo došli do toga da upravo Mate Rimac, koji navodno godinama nema nikakve operativne veze s robotaksijima, ne samo da predstavlja iste te robotaksije (doduše jedan, koji ne vozi) nego i objašnjava kakav je kvar u pitanju zbog kojeg se robotaksi na predstavljanju nije uspio pokrenuti. 

Spomenimo i da je upravo Rimac pozvao robotaksi koji nije došao te da je onda rekao: "Prezentacijski efekt. Probali smo to stotinu puta i funkcioniralo je."

Kako je Rimac, koji navodno nema veze s robotaksijima, pompozno najavljivao da će robotaksiji biti predstavljeni 2022. i da će voziti Zagrebom 2024. 

Podsjetimo i da je Rimac robotaksije, s čijom realizacijom, po tvrdnjama šefa P3-a odnosno Vernea, već tada nije imao nikakve veze, pompozno najavljivao 2021. u RTL Direktu.

"Zašto bismo mi spinali ili puštali balone? Mi smo odlučili, radimo tri godine na tom projektu, dovesti ga do jedne određene faze, mi već imamo prototipove, radi puno ljudi na tome. Željeli smo doći do jednog određenog nivoa i onda ga pokazati, što će biti početkom sljedeće godine. I vjerujte, bit će oduševljeni. I radit ćemo tu nešto u Hrvatskoj za cijeli svijet. To će biti nešto što će biti veće i od Rimac Automobila, i od Bugattija i od svega. Dajte nam još malo da to pokažemo", rekao je Rimac.

Voditelj Zoran Šprajc je upitao znači li to da ćemo sljedeće godine, dakle 2022., imati promociju robotaksija. 

"Pokazat ćemo projekt, a prvi robotaksiji će biti u Zagrebu 2024.", rekao je Rimac koji je danas, polovinom 2024., predstavio robotaksi tako da ni danas nismo vidjeli da doista vozi. 

Rimac je za robotaksije dobio 179.5 milijuna EU novca (dakle i našeg novca), a cijeli projekt, kako smo pisali, probio je niz rokova, a neka su obećanja, poput broja robotaksija na zagrebačkim ulicama pri pokretanju usluge, drastično srezana.

***

Projekt Robotaxi pratite iz dana u dan na adresi: www.index.hr/afere

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.