Izgleda da kokoši pocrvene kada se uplaše ili uzbude

Foto: © INRAE/Bertin et Arnould

Mark Twain je napisao kako je čovjek jedina životinja koja pocrveni u licu. Međutim, novo istraživanje pokazuje da to i nije baš tako te da porumenjeti mogu i kokoši. Francuski znanstvenici su otkrili da kokoši pocrvene kada su uplašene ili uzbuđene, a da podižu perje na glavi kada su zadovoljne.  

Mimika lica je kod ljudi izuzetno važna pri komunikaciji. Studije su pokazale da na taj način, u različitoj mjeri, komuniciraju i drugi sisavci; uključujući miševe, pse, mačke i svinje. Izgleda da tako nešto postoji i kod nekih vrsta ptica, piše The Guardian.

Snimali su kokoši tijekom raznih situacija i pratili reakcije

"Emocionalni svijet ptica je uglavnom neistražen u usporedbi sa svijetom sisavaca. Stoga smo pokušali utvrditi ima li kod ptica facijalnih naznaka emocija", kazala je zoologinja i psihologinja Aline Bertin s francuskog Nacionalnog istraživačkog instituta za poljoprivredu, hranu i okoliš. 

Bertin i njezini kolege su snimali ponašanje dviju skupina kokoši (10 kokoši je bilo uzgajano na komercijalnoj farmi, a osam je držao privatni uzgajivač) tijekom situacija koje su izazvale različite emocionalne reakcije. Primjerice, nagrađivanje hranom se smatralo pozitivnim i stimulirajućim, dok je hvatanje i držanje u rukama bilo povezano s uzbuđenjem, ali i strahom.

Porumenjele "u licu" kada su bile uplašene 

Stručnjaci su primijetili da su kokoši porumenjele "u licu" kada su bile uplašene ili animirane, primjerice kada ih je netko podigao ili ako su čule buku za koju su mislile da predstavlja prijetnju. Ptice su također znale "napuhnuti", odnosno podići perje na glavi kada su bile opuštene; ako su se odmarale ili čistile perje. 

Znanstvenici smatraju da bi ovi nalazi mogli pomoći poljoprivrednicima ili uzgajivačima peradi koji žele poboljšati okolnosti u kojima drže kokoši. Mogu promatrati koliko se često "crvene" i na taj način procijeniti jesu li zadovoljne. 

Istraživanje naziva Facial blushing and feather fluffing are indicators of emotions in domestic fowl (Gallus gallus domesticus) objavljeno je u časopisu Plos One. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.