Izrael će zabraniti ulazak u zemlju kritičarkama iz američkog Kongresa?

Foto: FaH/EPA

IZRAEL razmatra uvođenje zabrane posjeta za svoje dvije najoštrije kritičarke u američkom Kongresu, demokratkinje Rashidu Tlaib i Ilhan Omar, koje planiraju posjetiti okupiranu Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem, rekao je u četvrtak izraelski dužnosnik.

Tlaib i Omar, prve dvije muslimanke izabrane u Kongres i progresivne članice Demokratske stranke, izrazile su potporu propalestinskom pokretu Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) kojim se želi izvršiti politički i gospodarski pritisak na Izrael, a koji je američki Zastupnički dom osudio kao pokušaj delegitimiziranja Izraela.

Omar je optužena za antisemitizam jer uporno ponavlja antisemitske stereotipe poput toga da se proizraelski stavovi u SAD-u mogu svesti na financijski utjecaj proizraelskog lobija te zajedno s Tlaib za poznati antisemitski trop da privrženost Izraelu američke Židove čini nelojalnim SAD-u. 

Datum njihova putovanja nije službeno objavljen, ali izvori upoznati s planiranjem tog posjeta rekli su da bi mogao početi za vikend.

Trump se zadnjih mjeseci okomio na demokratske kongresnice

Izraelska televizija Channel 12 izvijestila je da je donesena odluka da im se zabrani ulazak te da će biti objavljena nakon što ju razmotre vladini pravni stručnjaci. Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova zasad nije odgovorio na zahtjev za komentarom.  

Američki predsjednik Donald Trump zadnjih mjeseci se okomio na Omar, Tlaib i još dvije demokratske kongresnice optuživši ih za neprijateljstvo prema Izraelu.

Po izraelskom zakonu, pristašama pokreta BDS može se uskratiti ulazak u Izrael. Međutim, izraelski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Ron Dermer rekao je prošlog mjeseca da će Tlaimb i Omar biti puštene u zemlju zbog poštovanja prema američkom Kongresu i odnosa sa SAD-om.

Izraelski dužnosnik je kazao da su premijer Benjamin Netanyahu i drugi visoki članovi njegove vlade održali konzultacije u srijedu o "konačnoj odluci" o tom posjetu.

"Postoji mogućnost da Izrael neće dopustiti posjet u njegovom sadašnjem obliku. Stručni i pravni timovi u ministarstvima nastavljaju proučavati materijal", kazao je dužnosnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.