Kakav će biti odgovor Irana na ubojstvo vođe Hamasa? "Otvaraju se vrata pakla"

Foto: Profimedia

Nakon što je danas u Iranu ubijen vođa Hamasa, a sinoć prema izraelskim tvrdnjama jedan od zapovjednika Hezbolaha, situacija na Bliskom istoku ponovno se opasno približava općoj eskalaciji sukoba. S jedne strane Izraela, a s druge Irana i njihovih satelita Hamasa u Gazi te Hezbolaha u Libanonu.

Još uvijek se ne znaju detalji ubojstva Ismaila Hanije, najvišeg političkog vođe Hamasa, koji je ubijen za vrijeme posjeta Iranu i inauguraciji novog predsjednika, ali postavlja se pitanje motiva Izraela za dvjema delikatnim akcijama u manje od 24 sata.

Kao i svi istaknuti vođe Hamasa, Ismail Hanija živio je pod stalnom prijetnjom atentata. Njegovo ubojstvo u iranskom glavnom gradu Teheranu posljednja je od izraelskih operacija usmjerenih na smrtne neprijatelje, Hamas i Hezbolah.

Nakon brutalnog napada palestinske militantne skupine 7. listopada i ubojstva 1300 ljudi, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je vodstvo Hamasa, uključujući i one izvan Pojasa Gaze, "osuđeno na smrt".

No, s obzirom na to da se ubojstvo dogodilo u prijestolnici regionalne sile Irana, to bi mogao biti još jedan destabilizirajući čimbenik u sukobu koji je već na rubu eskalacije u regionalni rat. 

Opasna eskalacija

Guardian tvrdi kako je ubojstvo čelnika Hamasovog političkog ureda veliki moralni poticaj za Izrael, kao i za nepopularnog Netanyahua te je težak udarac za Hamas.

Nakon gotovo 10 mjeseci borbi u Gazi Izrael do sada nije uspio likvidirati Hamasove najviše čelnike, glavni mozak napada 7. listopada Yahiju Sinwara, koji je još uvijek na slobodi u Gazi. Također nije jasno je li veliki zračni napad ranije ovog mjeseca usmjeren na vojnog zapovjednika grupe, Mohammeda Deifa, bio uspješan.

Dužnosnik Hamasa Moussa Abu Marzouk ubojstvo je nazvao "ozbiljnom eskalacijom" koja "neće proći nekažnjeno", iako je sposobnost islamističkog pokreta da odgovori ozbiljno smanjena nakon gotovo godinu dana rata protiv izraelskih snaga u Pojasu Gaze.

Osim želje da se osveti bilo kome povezanom s Hamasom, postavlja se pitanje što je Izrael htio postići ovim napadom. "Još jednom je otkriveno da vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nema namjeru postići mir", stoji u priopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova.

"Otvaraju se vrata pakla"

"To otvara vrata pakla", rekao je za BBC Sabri Saidam, zamjenik glavnog tajnika palestinske vladajuće stranke Fatah. Saidam je rekao da osjeća mješavinu šoka i ljutnje. "Izrael je ubio sve nade i težnje za prekidom neprijateljstava", kazao je.

Analitičari vjeruju da je ovo bio dio izraelske osvete za raketni napad Hezbolaha u kojem je u subotu ubijeno 12 djece i mladih na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom, nakon čega je Izrael sinoć odgovorio napadom na Bejrut u kojem je ubijen jedan od zapovjednika Hezbolaha, Fuad Shukr.

Izraelski dužnosnici redovito ističu da je Iran središte otpora na Bliskom istoku, koji uključuje Hezbolah u Libanonu, Hamas u Gazi i na Zapadnoj obali te Hute u Jemenu.

Nakon što je Izrael zadao udarac Hezbolahu u Bejrutu, ubojstvo vođe Hamasa u Iranu šalje jasnu, jezivu poruku militantnim skupinama i njihovim iranskim podupirateljima: Izrael može i hoće krenuti za njima, gdje god se nalazili.

Iran: Izrael će dobiti odgovor

Odgovor bi umjesto toga mogao doći od Hamasovih saveznika, približavajući Bliski istok regionalnom ratu između Izraela i Irana i njegovih saveznika. Hanijina smrt dogodila se samo nekoliko sati nakon što je Izrael tvrdio da je ubio glavnog zapovjednika Hezbolaha u glavnom gradu Libanona Bejrutu, a regija se već priprema za reakciju moćne šijitske milicije.

Izrael i Hezbolah vode rat iscrpljivanja na liniji koja razdvaja Libanon i židovsku državu otkako se Hezbolah pridružio borbama 8. listopada, a napetosti su porasle nakon zračnog napada u subotu.

Nesposoban zaštititi jednog od svojih najvažnijih saveznika na vlastitom tlu, Iran mora spasiti obraz. Glasnogovornik iranskog vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je da će počinitelji napada u Teheranu dobiti "odgovor".

Iranska državna televizija također je rekla da će atentat potaknuti "odmazdu" šijitskih milicija na Bliskom istoku koje podupire Iran. Neki od tih posrednika, uključujući jemenske Hute, već su ispalili projektile i bespilotne letjelice na Izrael i američke položaje u regiji tijekom posljednjih devet mjeseci, kako bi pomogli Hamasovim ratnim naporima.

Sve manja vjerojatnost za prekid vatre

Građani Gaze i izraelski taoci držani u Hamasovim tunelima ovdje su neposredne žrtve jer je sada još manje vjerojatan napredak u dugotrajnim pregovorima o prekidu vatre.

Hanija, koji je imao sjedište u katarskoj Dohi, bio je ključna figura u razgovorima u kojima su posredovali Egipat, Katar i SAD s ciljem trajnog prekida vatre i sporazuma o oslobađanju talaca i zatvorenika. Iranska državna televizija rekla je da će Hanijina smrt odgoditi pregovore za "nekoliko mjeseci".

Dok je Hamas navikao mijenjati i promicati nove vođe nakon izraelskih ubojstava, gubitak globalno poznate ličnosti kao što je Hanija imat će značajan negativni učinak. 62-godišnji veteran Hamasa upravljao je odnosima pokreta sa saveznicima u Teheranu i diljem regije, uključujući Hezbolah.

U tom kontekstu, pregovore će početi voditi tvrdolinijaši, a samim time se smanjuju vjerojatnosti za mirno razrješenje dugogodišnjeg sukoba. U uzavreloj atmosferi Bliskog istoka, dovoljna je jedna iskra da povremene nestabilnosti pretvori u sveopći rat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.