Izrael pucao na UN-ove snage na jugu Libanona. SAD: Duboko smo zabrinuti

Foto: Hina

Sjedinjene Države duboko su zabrinute zbog izvješća da su izraelske snage pucale na položaje mirovnih snaga UN-a u južnom Libanonu, i vrše pritisak na Izrael želeći znati detalje o tom incidentu, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

"Razumijemo da Izrael provodi ciljane operacije u blizini Plave linije kako bi uništio infrastrukturu Hezbolaha koja bi se mogla koristiti za prijetnje izraelskim građanima", rekao je glasnogovornik, ali "dok poduzima ove operacije, ključno je da ne ugrozi sigurnost i zaštitu mirovnih snaga UN-a."

Izraelska vojska tvrdi da su trupe otvorile vatru u blizini baze

Izraelska vojska u međuvremenu je objavila da su dvojica pripadnika mirovnih snaga indonezijske nacionalnosti ozlijeđena nakon što je izraelski vojni tenk Merkava pucao na promatrački toranj sjedišta misije u Nakuri u južnom Libanonu.

Izraelska vojska tvrdi da su njene trupe otvorile vatru u blizini baze, nakon što je ujutro dala upute snagama UN-a u tom području da ostanu u zaštićenim prostorima, stoji u priopćenju vojske.

Borci Hezbolaha djeluju unutar i blizu civilnih područja u južnom Libanonu, uključujući područja u blizini položaja UNIFIL-a, navodi vojska u priopćenju.

Sukob se dramatično intezivirao posljednjih tjedana

"IDF djeluje u južnom Libanonu i održava rutinsku komunikaciju s UNIFIL-om", dodala je izraelska vojska.

Sukob je izbio prije godinu dana kada je Hezbolah otvorio vatru u znak podrške palestinskoj militantnoj skupini Hamas na početku rata u Gazi. Dramatično se intenzivirao posljednjih tjedana, otkako Izrael bombardira južna predgrađa Bejruta, jug zemlje i dolinu Beka, nakon čega je poslao i kopnene snage.

Italija i Španjolska, čiji vojnici su najbrojniji u misiji UNIFIL-a, osudile su u četvrtak izraelsku vatru na pripadnike međunarodne mirovne misije kao "oštro kršenje međunarodnog prava". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.