Izrael se sprema za mogući rat između SAD-a i Irana

Ilustracija: EPA

IZRAEL se priprema za vojnu intervenciju u slučaju da dođe do eskalacije sukoba između SAD-a i Irana, potvrdio je danas izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz.

Razjašnjavanje nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. koje je ostvareno pod diplomatskim pritiskom SAD-a, iransko rušenje američkog drona i njegova navodna uloga u napadu na tankere u Omanskom zaljevu podigli su tenzije i najavili mogućnost ratnog sukoba, izvještava Reuters.

Podrška SAD-u i kritika Irana 

Izrael podupire SAD u daljnjem nametanju sankcija Iranu koji smatra svojim glavnim neprijateljem, nadajući se da će u konačnici Teheranu biti postavljeni uvjeti za nuklearni sporazum s većim ograničenjima.

No Katz je na međunarodnom sigurnosnom forumu izjavio da bi Iran slučajno mogao ispasti iz onoga što je nazvao "sivom zonom" sukoba.

"Treba uzeti u obzir da će pogrešne procjene od strane iranske vlade zemlju iz 'sive zone' uvesti u 'crvenu', tj. otvoreni ratni sukob", rekao je Katz na konferenciji u Herzliyi. 

"Na to moramo biti spremni i Država Izrael će i dalje jačati svoje oružane snage u slučaju da bude morala vojno intervenirati", dodao je.

Prijetnje s obiju strana

Izrael već neko vrijeme prijeti preventivnom vojnom akcijom kako bi Iranu onemogućio stvaranje nuklearnog oružja.

Iran tvrdi da nema planove o stvaranju nuklearnog oružja. Štoviše, jedan od vodećih iranskih dužnosnika upozorio je da bi u slučaju napada SAD-a na Iran Izrael bio uništen "u roku od pola sata".

Ranije danas Katz je izjavio da će "ekonomski rat" SAD-a protiv Irana u konačnici uspjeti unatoč sumnjama drugih velikih sila.

"Iran nema šanse u ovom ratu. Upravo zato imamo priliku kroz ekonomski pritisak i sankcije spriječiti rat i ostvariti zacrtane ciljeve bez sukoba", rekao je za radio izraelske vojske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.