Izrael se sprema za rat s Hezbolahom. "Puno su moćniji od Hamasa, naoružani do zuba"

Foto: Profimedia

Stanje na izraelskoj sjevernoj granici i dalje je najnapetije nakon Ljetnog rata 2006. godine, kada su Hezbolah i Izrael vodili razorni rat 34 dana. Pitanje je hoćemo li vidjeti još jedan veliki sukob koji bi imao ogromne regionalne i globalne implikacije?

Izrael se svakako priprema za otvaranje drugog fronta - oklopna oprema je u pokretu u sjevernom sektoru i ojačavaju se položaji - što je i očekivano s obzirom na situaciju. Izvori iz Hezbolaha također kažu da se spremaju na najgore - već je došlo do brojnih sukoba i razmjene vatre preko granice. Zabrinjavajuća vremena, ali ne nužno i najava rata, piše Sky News.

Ono što vidimo može se protumačiti na nekoliko načina. Teško je odabrati koji je pravi u ovom trenutku. S jedne strane, to bi jednostavno mogao biti znak solidarnosti i način da se izraelske snage zaokupe na sjeveru, ali bez velike eskalacije.

To bi također mogao biti obrazac priprema uoči velikog napada, pri čemu odluka o akciji može ovisiti o tome koliko će daleko izraelske snage otići u Gazi.
Iako je šijitska skupina (a Hamas sunitska), Hezbolah se odavno svrstao uz palestinsku stvar, jer se uklapa u njegovu protuizraelsku poruku. Obje skupine financira Iran i oni su produžena ruka Irana, iako svaka ima autonomiju i svoja područja interesa.

Hezbolah je daleko moćnija militantna skupina. Također je do zuba naoružan sofisticiranim oružjem i dobro je obučen. Njegovi borci su prekaljeni u bitkama, nakon što su se intenzivno borili za održavanje na vlasti Bashara Al Assada u Siriji. Katalizator ovog posljednjeg sukoba je, naravno, Hamasov brutalni masakr nad izraelskim civilima i vojnicima, ali neprijateljstvo između dviju strana seže daleko u prošlost.

Što je Hezbolah?

Hezbolah, što na arapskom znači "Božja stranka", osnovan je u Libanonu 1982. kako bi se borio protiv invazijskih izraelskih snaga. Otvoreno poziva na uništenje "cionističkog režima u Palestini" i većina zapadnih sila smatra ga terorističkom organizacijom. Hezbolah i Izrael još od 2006. vode rat u sjeni - prvenstveno u Siriji.

Hoće li Hezbolah ući u rat?

Kad bi izbio još jedan rat, postoji dobar razlog za vjerovati da bi bio daleko gori od prethodnog. I zbog toga se može izbjeći, uz suzdržavanje obje strane i zadržavanje sukoba samo na graničnom području.

Hezbolah je izgubio ogroman broj boraca u Siriji. Njegove akcije ondje su također bile izrazito nepopularne u arapskom svijetu, što je naštetilo njegovu ugledu. Ako se sada otvoreno pridruži borbi, to bi moglo pomoći da se izvuče iz sektaštva. No, Hezbolah je izgubio potporu u Libanonu koji si ne može priuštiti još jedan rat s Izraelom.

Većina Libanonaca muči se s posljedicama duboke ekonomske krize - sukob koji bi pokrenuo Hezbolah imao bi vrlo malo podrške. Ipak, rizik od slučajne eskalacije ili pogrešne procjene vrlo je stvaran. Posljednji rat započeo je nakon što je Hezbolah pokrenuo prekogranični napad ubivši osam izraelskih vojnika i otevši još dvojicu.

Njegov vođa Hassan Nasrallah bio je iznenađen oštrim odgovorom Izraela - rat je započeo kao rezultat nesporazuma oko pravila borbe. Hamasovo divljanje donijelo je nova pravila borbe na južnoj granici Izraela. Isto bi moglo vrijediti ina izraelsko-libanonskoj granici - mogućnosti da se dogode pogrešne stvari i krivo protumači situacija su ogromne.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.