Izrael tvrdi da je ubio vođu Hamasa koji je izveo napad 7. listopada

Foto: EPA

Izraelska vojska ubila je vođu islamističkog pokreta Hamasa Alija Kadija, koji je predvodio krvavi napad na Izrael, rekao je jutros vojni glasnogovornik.

"Zapovjednik specijalne elitne Hamasove postrojbe Nuhb, koja je prošli vikend predvodila napad na izraelske gradove blizu Pojasa Gaze, ubijen je u zračnom napadu", rekao je glasnogovornik u priopćenju za javnost.

Dodao je da se informacija o smrti Alija Kadija u Gazi temelji na informacijama koje su prikupile vojska i unutarnja sigurnosna služba (Shin Beth).

Oslobođen u razmjeni zatočenika

Alija Kadija oslobodile su izraelske vlasti u sklopu razmjene zatočenika nakon oslobađanja francusko-izraelskog vojnika Gilada Shalita, kojega je 25. lipnja 2006. oteo Hamas te ga pustio 18. listopada 2011., nakon pet i pol godina zarobljeništva u Pojasu Gaze.

Izvor iz Hamasa, s kojim je razgovarao novinar AFP-a, odbio je komentirati smrt zapovjednika predstavljenog kao "Ali al-Kadi" i nije želio dati nikakve informacije o njegovoj sudbini.

"Bio je zapovjednik elitne jedinice Nukhba"

Prema ovom izvoru, Al-Kadi (37) je iz Ramalaha na Zapadnoj obali, a deportiran je u Gazu u sklopu razmjene palestinskih zarobljenika s ciljem oslobađanja Gilada Shalita.

Hamas je potvrdio da je on zapovjednik jedinice poznate kao Nukhba.

Krvavi napad koji je izveo islamistički pokret Hamas, a Europska unija i Sjedinjene Države smatraju ga "terorističkim", rezultirao je smrću više od 1300 Izraelaca, velikom većinom civila, među kojima je bilo puno žena, djece i starijih, a u napadu je ranjeno 3200 osoba, kao i 120 civila koji se drže kao taoci u Pojasu Gaze, podaci su izraelskih vlasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.