Izraelcima SAD šalje najvažniju pomoć dosad. "Radimo to da obranimo Izrael"

Foto: Profimedia

Sjedinjene Države objavile su da će poslati Izraelu napredni proturaketni sustav i američke vojnike koji će upravljati njime, u nastojanju ojačavanja zračne obrane zemlje nakon raketnog napada iz Irana.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da šalje sustav kako bi "obranio Izrael".

Glasnogovornik Pentagona Pat Ryder rekao je da bi slanje Terminalnog sustava obrane područja na velikim visinama (THAAD) pojačalo integrirani sustav protuzračne obrane Izraela.

"Ovo je dio šire prilagodbe američke vojske proteklih mjeseci, kako bi podržali obranu Izraela i zaštitili Amerikance od napada Irana i proiranske milicije", priopćio je Ryder.

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi ranije u nedjelju je upozorio Sjedinjene Države da ugrožavaju živote svojih vojnika time što ih "šalju da upravljaju američkim proturaketnim sustavima u Izraelu".

"Iako smo postigli nevjerojatne napore proteklih dana da suzbijemo puni rat u našoj regiji, reći ću jasno da nemamo crvenih linija u obrani naših ljudi i interesa", objavio je Araqchi na X-u.

Iran je ispalio projektile i dronove na Izrael u travnju. 1. listopada ispaljeno je više od 180 balističkih projektila na Izrael uslijed eskalacija u borbama između Izraela i Hezbolaha u Libanonu. Mnogi su presretnuti, no neki su probili obranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.