Izraelski ministar: Moralno je izgladnjivati milijune u Gazi, no svijet nam ne da

Foto: Profimedia

Izraelski ministar financija Bezalel Smotrich je kazao kako bi moglo biti moralno izgladnjivati 2 milijuna stanovnika Gaze dok se ne vrate izraelski taoci, ali da im nitko na svijetu ne bi to dopustio. Krajnje desni ministar je jučer tijekom konferencije za nacionalnu odgovornost u Yad Binyaminu rekao da bi Izrael trebao preuzeti kontrolu nad distribucijom pomoći unutar Gaze i ustvrdio da Hamas kontrolira distribucijske kanale unutar pojasa. 

"Nemoguće je u današnjoj globalnoj stvarnosti voditi rat – nitko na svijetu ne bi dopustio da izgladnimo dva milijuna ljudi, iako je to možda pravedno i moralno sve dok nam ne vrate taoce", kazao je Smotrich, dodavši da bi rat do sada završio da Izrael kontrolira distribucije pomoći umjesto Hamasa. 

"Ne možete se jednom rukom boriti protiv Hamasa, a drugom im pružati pomoć. To je Hamasov novac, to je njihovo gorivo, to je njegova civilna kontrola Pojasa Gaze. To jednostavno ne funkcionira", dodao je.  

Kampanja izgladnjivanja

Izrael ima kontrolu nad pomoći koja stiže u Gazu, dok su humanitarne organizacije zadužene za njezinu distribuciju. Humanitarne skupine i međunarodne organizacije sve više kritiziraju Izrael zbog ograničenja pomoći u hrani Pojasu Gaze, piše CNN.

Ujedinjeni narodi navode da se glad proširila cijelom enklavom. Stručnjaci optužuju Izrael da namjerno provodi svojevrsnu kampanju izgladnjivanja, za koju kažu da je oblik "genocidnog nasilja". 

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda je zatražio naloge za uhićenjem izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta. Jedan od razloga je i korištenje izgladnjivanja kao oružja. 

Netanyahu: Hamas krade hranu

Netanyahu je odbacio optužbe, rekavši da se temelje na gomili laži. "Ako Palestinci u Gazi ne dobivaju dovoljno hrane, to nije zato što to Izrael blokira, već zato što je Hamas krade", kazao je. Smotrich je jučer također rekao kako će u narednim godinama i mjesecima Gazi biti potrebna minimalna pomoć.  

"Nitko ne govori o izraelskoj vojnoj vladavini nad Gazom. Nema potrebe za popravljanjem odvoda, nema potrebe za obrazovanjem, nema potrebe za socijalnom skrbi. Gaza će u sljedeće dvije godine biti ratna zona. Trebate hranu, neke lijekove i minimalne sanitarne uvjete – vodu, kanalizaciju. To je to", rekao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.