Moguća odgoda ulaska Švedske za NATO?

Foto: EPA

Saveznici u NATO-u ubrzali su napore da uvjere Tursku da prekine svoje protivljenje ulasku Švedske u NATO, ali hoće li imati uspjeha prije summita čelnika Saveza u srpnju u Litvi nije jasno, rekao je zapadni dužnosnik.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u prošle godine, odustajući nakon ruske invazije na Ukrajinu od dugotrajne politike vojnog nesvrstavanja. Zahtjeve za članstvo moraju odobriti sve članice NATO-a. Ulazak Finske u međuvremenu je potvrđen, ali Turska i Mađarska tek trebaju potvrditi zahtjev Švedske.

Za Sjedinjene Države i ostatak Saveza, dobrodošlica Švedskoj kada se blok sastane u Vilniusu na summitu od 10. do 11. srpnja bio je glavni prioritet.

Posljednjih dana razni dužnosnici iz zemalja NATO-a djelovali su u pokušaju da dobiju odobrenje Ankare, rekao je Reutersu zapadni dužnosnik koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti pitanja.

Turska je ratificirala pristupanje Finske NATO-u krajem ožujka, ali je nastavila prigovarati Švedskoj, rekavši da Stockholm krije članove militantnih skupina koje smatra teroristima.

Turska će možda ratificirati pristup Švedske tek nakon summita

Zapadni dužnosnik rekao je da su NATO saveznici aktivno surađivali s Turskom i zagovarali švedsku prijavu za NATO, ali da nije jasno hoće li Ankara to odobriti prije summita u Vilniusu, te da bi se to moglo dogoditi nakon toga.

U srijedu je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan razgovarao s Akifom Cagatayem Kilicom, glasnogovornikom i glavnim savjetnikom turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, a među temama razgovora bila je i kandidatura Švedske za NATO.

"Gospodin Sullivan je istaknuo stav Sjedinjenih Država da bi Švedska trebala postati članica NATO-a što je prije moguće", stoji u priopćenju Bijele kuće.

Erdogan je također održao telefonski razgovor s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, priopćilo je tursko predsjedništvo, razgovarajući o razvoju situacije u Rusiji i kandidaturi Švedske za NATO. Erdogan je rekao da je Švedska poduzela korake u pravom smjeru, misleći na novi zakon o terorizmu u zemlji.

No također je rekao da su pristaše zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) u Švedskoj nastavili organizirati prosvjede i financirati ono što je nazvao terorističkim skupinama, što je "neprihvatljivo" za Tursku.

U srijedu je muškarac poderao i zapalio primjerak Kurana, muslimanske svete knjige, ispred središnje džamije u Stockholmu, što je događaj koji je izazvao osudu Turske i mogao bi dodatno zakomplicirati kandidaturu Švedske za NATO. Muškarac je optužen za agitiranje protiv etničke ili nacionalne skupine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.