Jaka oluja kod Siska, ženu kod Karlovca udario grom. Jugo odnijelo turista, utopio se

Foto: Grad Sisak, Sasa Miljevic/PIXSELL

Nestabilno je vrijeme cijeli dan na području Istre i Kvarnera. Nekoliko pijavica zabilježeno je između Cresa i Istre, a jedna je snimljena poslije 14 sati i kod Rovinja.

Tri pijavice uočene su i oko Pule.

Državni hidrometeorološki zavod za danas je izdao narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme za područje Rijeke, Kvarnera i Istre. No zasad nije bilo većih problema. I dalje su lokalno mogući vrlo izraženi pljuskovi te lokalne bujične i urbane poplave, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Poslijepodne je nevrijeme zahvatilo Zagreb i okolicu. U Zagrebu je padala obilna kiša, a u Zagorju tuča.

U okolici Siska oštećene kuće

Nova prirodna nepogoda pogodila je područje Siska, ovaj puta Palanjek i Hrastelnicu. Prema pričama stanovnika, pijavica je prošla kroz naselje i odnijela desetak krovova. U Hrastelnici je vjetar odnio jedan krov, objavio je Grad Sisak na svojem Facebook profilu.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, predsjednik Gradskog vijeća Bojan Dadasović i zamjenik gradonačelnice i načelnik Stožera civilne zaštite Marko Krička odmah su po dojavi obišli oštećene kuće u pratnji Zlatka Bogdana i zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska Miroslava Goluba.

Prvi radovi na sanaciji oštećenja već se obavljaju, a gradonačelnica je najavila i konkretnu materijalnu pomoć kao i prethodnim slučajevima u Selima i Gredi koje je prošle godine također zahvatila pijavica, objavio je Grad.

Ženu kod Karlovca udario grom

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je priopćenje o posljedicama nevremena koje je danas pogodilo dijelove Hrvatske.

Sisačko-moslavačka županija

Županijski centar 112 Sisak zaprimio je dojavu kako je u mjestu Palanjek uslijed nevremena vjetar oštetio 20-ak krovova na obiteljskim kućama. Oštećeni su i stupovi električne mreže, ali nije došlo do prekida u opskrbi električnom energijom. Također, u naselju Hrastelnica oštećeno je nekoliko krovova obiteljskih kuća.

Obaviještene su sve žurne službe te djelatnici HEP-a. Na terenu je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Siska i voditelj Službe civilne zaštite Sisak, koji koordiniraju aktivnosti u otklanjanju posljedica. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama. 

Grad Zagreb

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više dojava građana kako je s Osnovne škole Augusta Harambašića u Zagrebu olujni vjetar skinuo limeni krov. O događaju su obaviještene nadležne službe koje rade na otklanjanju štete.

Karlovačka županija

Županijski centar 112 Karlovac zaprimio je dojavu kako je u Kampu Slapić u Dugoj Resi uslijed udara groma ozlijeđena ženska osoba. Obaviještene su nadležne službe. Osoba je zbrinuta u OB Karlovac i prema trenutno raspoloživim informacijama nije životno ugrožena.

Jučer niz problema na moru. Jedna osoba poginula

Zbog nevremena u ponedjeljak je na moru zabilježeno niz pomorskih nezgoda plovila i slučajeva kupača u pogibeljnim situacijama, pri čemu je jedna osoba preminula, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

U Malom Lošinju na plaži Veli Žal nakon spašavanja iz mora preminuo je kupač. Nesretnog kupača, državljanina Republike Austrije, na plažu je odnijelo jako jugo s mjesne plaže Borik. Iz mora su ga izvukli kupači, odmah je pozvana i hitna medicinska pomoć koja je nažalost ustanovila da je preminuo.

Na području Malog Lošinja zabilježeno je i više pomorskih nezgoda plovila, te dojave o kupačima u moru po nevremenu kojim su službenici Lučke ispostave Mali Lošinj naložili izlazak na obalu. Na području Novog Vinodolskog dvije osobe spašene su s otočića Sv. Martin. Riječ je o mađarskim državljanima koji su se ondje nasukali jastukom na napuhavanje uslijed udara jakog juga. Osobe nisu pretrpjele ozljede.

Na obalu kod Dramlja nasukala se pak jedrilica bez posade i bez onečišćenja mora.

Nevrijeme na moru zadavalo je probleme i u zadarskom akvatoriju. Između Vira i Paga plutala je brodica bez nadzora nošena jakim jugoistočnim vjetrom, a za kojom je Lučka kapetanija Zadar pokrenula spasilačku akcija. Traganje međutim nije dalo rezultate te je obustavljeno zbog pogoršanja vremenskih uvjeta.

Osim toga, nasukala se jedrilica bez posade u Sv. Petru na moru, u mjestu Crvena luka. Na zadarskom području zabilježena je dojava i o jednoj osobi u moru, državljaninu Slovenije, koji je krenuo plivati za jet-ski plovilom koje se otrgnulo s veza. Slovenac je samostalno isplivao na obalu i nije ozlijeđen.

Na području šibenskog arhipelaga nasukano je također nekoliko polovila. Dva plovila bez posade (jedrilica s hrvatskom zastavom i gliser s njemačkom zastavom) nasukala su se na plaži Jadrija, a jedna jedrilica kod otoka Arta Mala, bez stradalih i onečišćenja mora.

Između Prvić Luke i Šepurina spašena je jedna osoba iz mora koja se našla u pogibeljnoj situaciji. I u splitskom akvatoriju zabilježeno je nekoliko izvanrednih događaja u kojima su sudjelovale osobe i plovila, no bez stradalih i bez onečišćenja mora i morskog okoliša.

Novo upozorenje DHMZ-a i Civilne zaštite

Prognostičari DHMZ-a za sutra su izdali narančasto upozorenje na kišu za riječku regiju gdje su moguće obilne oborine, a Ravnateljstvo civilne zaštite upozorava kako je moguć prekid opskrbe energijom, komunikacijske mreže kao i opskrba vodom.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu, poručuju iz Ravnateljstva na društvenim mrežama dodajući kako je moguće poplavljivanje imovine te prometne mreže, a upozoravaju i na opasnosti zbog smanjene vidljivosti i proklizavanja na mokrim kolnicima.

Zbog vjetra, narančasto je upozorenje izdano za Zapadnu obalu Istre, te Kvarner i Kvarnerić, stoji u objavi uz napomenu da vozači koji kreću na put prate stanje na cestama na stranicama Hrvatskog autokluba kao i prognoze i upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.