Jako porastao prihod telekomima. Svi su poskupjeli

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Ukupni prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija u prvoj polovini 2023. porasli su na 815.3 milijuna eura ili za 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2022., uz istodobni porast ulaganja telekom operatora u mobilnu mrežu i broja priključaka na svjetlovodnu tehnologiju/optiku, podaci su HAKOM-a.

Porastu ukupnih prihoda u prvoj polovici ove godine na tržištu elektroničkih komunikacija najviše su pridonijele usluge širokopojasnog pristupa internetu u mobilnoj mreži, od kojih su prihodi rasli također 10 posto u odnosu na lanjsko prvo polugodište, izvijestili su u ponedjeljak iz te regulatorne agencije.

Porasti u mobilnim mrežama

Za gotovo 13 posto povećani su i ukupni prihodi od pokretnih mreža, ističu u ponedjeljak iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti).

"Ulaganja u pokretnu/mobilnu mrežu ove su godine nadmašila ulaganja u nepokretnu/fiksnu u odnosu na prošlu prošlu godinu. Očekivano su nastavljena ulaganja u svjetlovodne i kabelske mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN), a migracija korisnika na svjetlovodnu tehnologiju utječe na rast njihova broja uz istodobni pad priključaka na bakrenoj infrastrukturi", komentiraju tržišno polugodište iz HAKOM-a.

Iznose pritom da je u drugom tromjesečju ove godine broj svjetlovodnih/optičkih priključaka nastavio rasti za gotovo 33 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje, uz istodobno smanjenje broja širokopojasnih priključaka na bakrenim paricama.

Uz to, iz HAKOM-a kažu da raste i udio priključaka s brzinom većom od 100Mbit/s, kojih je pak sredinom ove godine bilo 37.5 posto.

Nastavak smanjenja u fiksnoj mreži i rasta naplatne televizije

To sve vodi i daljnjem smanjenju telefonske usluge, prometa i prihoda u fiksnoj mreži, kao i priključaka, čiji je broj u godini dana smanjen za 3 posto, te ih je polovicom ove godine bilo oko 1.2 milijuna.

Promet u toj mreži u prvoj polovici godine smanjen je za 12 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, dok su ukupni prihodi od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži pali za gotovo 10 posto, na 31 milijun eura.

S naplatnom televizijom stanje na tržištu je, prema HAKOM-ovim podacima, stabilno odnosno s malim rastom te je krajem drugog tromjesečja ove godine priključaka usluge takve televizije bilo gotovo 932.2 tisuće, za što kažu da je minimalni rast u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ukupni prihod od usluga naplatne televizije pak nastavlja rasti bez obzira na stagnaciju broja korisnika i to za gotovo 5 posto.

Tijekom godine poskupjeli operateri u Hrvatskoj

Podsjetimo, tijekom ove godine svi veći operateri podigli su cijene svojih usluga. Posljednji je to učinio HT, koji je od 1.10. ove godine počeo primjenjivati indeksnu klauzulu te od tog datuma za pet posto povećao mjesečne naknade fiksnih i mobilnih tarifa, paketa i opcija definiranih njihovim cjenicima.

Riječ je o mogućnosti prilagođavanja cijena godišnjoj stopi inflacije koju telekomi u Hrvatskoj imaju od ove godine, a s obzirom na stopu inflacije za 2022. godinu.

I druga dva velika telekoma u Hrvatskoj, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska, već su ranije najavili povećanje cijene, ali u većem postotku i s ranijom primjenom nego HT. Tako je A1 indeksaciju, tj. povećanje cijena od 8.5 posto počeo primjenjivati 1. srpnja, dok je Telemach povećanje od 8.3 posto počeo 1. kolovoza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.