Jako rastu ulaganja ruskog Rosatoma

Foto: EPA

Ulaganja Rosatoma iznosit će u ovoj godini čak 1.5 bilijuna rubalja (15.4 milijarde dolara), rekao je izvršni direktor ruske državne nuklearne tvrtke Aleksej Lihačov, dodavši i da bi više od 80 posto njezinog inozemnog prihoda trebali osigurati projekti s "prijateljskim zemljama".

Jako rastu ulaganja Rosatoma

"Ulaganja (Rosatoma) rastu u prosjeku za 31 posto godišnje. Dosegnuli smo iznos od 1.5 bilijuna rubalja", rekao je Lihačov nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Vrijednost naše knjige narudžbi za nuklearnu energiju za iduće desetljeće iznosi 52 bilijuna rubalja (543.5 milijardi dolara), a većina iznosa "izlazi iz okvira državne korporacije", rekao je šef Rosatoma.

"Sklopili smo prvi ugovor za nuklearnu elektranu malog kapaciteta u Uzbekistanu te vrlo atraktivan, veliki ugovor za gorivo s Indijom. (...) isporučili smo gorivo Bangladešu i Turskoj. Postigli smo apsolutno novu kvalitetu izvoza", ustvrdio je Lihačov.

Udio prijateljskih zemalja u inozemnom prihodu (Rosatoma) značajno raste i ove će godine dosegnuti do 80 posto, rekao je šef tvrtke.

Rusija prijateljskim zemljama smatra one koje Moskvi nisu uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu.

"Započeli smo, uzimajući za primjer operacije u Bjelorusiji, izvoz tehnološkog suvereniteta. Nama prijateljske zemlje vrlo dobro reagiraju na takve naše prijedloge: partnerstvo u projektima vezanim uz okoliš, digitalne tehnologije, proizvodnju strojeva i skladištenje energije", naveo je šef ruske nuklearne tvrtke.

Kašnjenje u Turskoj

Prema podacima na Rosatomovoj internetskoj stranici, kompanija opskrbljuje proizvodima i uslugama više od 50 zemalja, a ima urede, između ostalog, u Brazilu, Kini, Egiptu, Francuskoj, Mađarskoj, Indiji, Japanu, Južnoafričkoj Republici i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Inženjerski odjel gradi nuklearne elektrane u fazama i dobio je narudžbe za 33 reaktora visokog kapaciteta i šest reaktora niskog kapaciteta u 10 zemalja, rekao je krajem rujna na skupu u Mađarskoj čelnik ruske tvrtke Alexander Merten.

Rostatom proširuje nuklearku u mađarskom Paksu, a gradi i pogon u gradiću Akkuyuu u turskoj pokrajini Mersin, prema dogovoru s Ankarom iz 2010. godine. Projekt vrijedan 20 milijardi dolara uključuje četiri reaktora ukupnog kapaciteta 4.800 megavata.

Prije mjesec dana turski ministar energetike Alparslan Bajraktar rekao je da je pokretanje prvog reaktora odgođeno za 2025. godinu jer njemački Siemens Rosatomu uskraćuje ključne dijelove. Ostali reaktori trebali bi početi s radom do kraja 2028., a elektrana bi u punom kapacitetu trebala pokrivati 10 posto turskih potreba za strujom.

Rosatom je sklopio alternativne sporazume s kineskim dobavljačima, rekao je turski ministar sredinom rujna za tursku novinsku agenciju Anadolu, ne navodeći njihova imena.

Glasnogovornik Siemens Energyja potvrdio je tada da nisu isporučili neke dijelove Turskoj zbog njemačkih propisa o izvozu.

„Neki dijelovi isporučeni su još davnih dana, ali već dobrih godinu dana više ih ne isporučujemo, zbog izvoznih i carinskih licenci koje još nisu izdane. Podrazumijeva se da moramo poštovati propise o izvozu", rekao je glasnogovornik njemačke kompanije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.