Njonjo: Bez dokaza su tvrdili da je HDZ nacistička organizacija, SOA to nije ispitala

Screenshot: HRT

Šef sabora Gordan Jandroković bio je gost emisije Hrvatskog radija S Markova trga, gdje je razgovarao o aktualnim političkim događanjima.

Jandroković je istaknuo kako je jučer došlo do prvorazrednog političkog skandala budući da je predsjednik Zoran Milanović svega 15 minuta prije sjednice Odbora spriječio načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske da se obrati saborskim zastupnicima i izvijesti ih o aktivnostima NATO-ove misije NSAT.

"Nevjerojatno je da se išlo toliko daleko da se spriječi argumentirana rasprava u kojoj bi načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske objasnio što ta misija predstavlja.

Budući da zastupnici oporbe ne vjeruju HDZ-u, bilo bi logično da jedan autoritet iz struke objasni o kakvoj se aktivnosti NATO-a radi. Zato je bilo važno da dođe načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske. Milanović očito u strahu da će javnost saznati istinu onemogućava načelnika da se obrati zastupnicima", rekao je Jandroković za emisiju S Markova trga.

"Ovo što je Milanović napravio dogodilo se prvi put u našoj povijesti"

Dosadašnja praksa je uključivala česte dolaske načelnika Glavnog stožera ili zapovjednika određenih dijelova vojske.

"Nikad to nije bio problem. Ovog puta se dogodio problem, što nije dobro. Način na koji je Milanović onemogućio saborske zastupnike da raspravljaju o ovoj temi dogodio se prvi put u našoj povijesti. Rasprava je važna da hrvatski građani čuju istinu. Radi se o odlukama koje dugoročno određuju smjer u kojem će Hrvatska ići", kaže.

"Pokazali smo razinu nelojalnosti koja će sigurno biti primijećena"

Jandroković je također ukazao na potencijalne posljedice nesolidarnosti unutar NATO-a.

"Miljenić je rekao da imamo pravo biti sebični. Ostali također mogu biti sebični. Ako će nam možda sutra trebati pomoć, mogu nam reći da smo bili sebični i da će sada oni biti sebični.

U NATO smo ušli vlastitom voljom, što je najveći jamac sigurnosti našim građanima. Živimo u trusnom području. Pokazali smo razinu nelojalnosti koja će sigurno biti primijećena od strane drugih članica. Mir, stabilnost i sigurnost nisu došli sami, to je rezultat naših politika. Odluke koje donosimo dugoročno utječu na stabilnost i sigurnost te na život hrvatskih građana", izjavio je.

"Ne očekujemo da će Milanović onemogućiti rad sabora"

Jandroković smatra da su oporbeni zastupnici već upoznati s ključnim podacima o misiji.

"Oni se prave da ih ne razumiju. Postoji odluka vlade o sudjelovanju hrvatskih časnika u misiji koja se nalazi u Njemačkoj. Maksimalno 5 hrvatskih časnika bi otišlo u Njemačku kao logistička podrška. Nema nikakvih vojnih operacija ili nazočnosti izvan Njemačke. Sve to piše u odluci vlade i svatko to može pročitati.

Očekujem da će poruke s Odbora za obranu ovoga puta doći do građana i da će svima biti jasno da ova aktivnost ne uključuje obavezu slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu. Manipulira se i nastoji se onemogućiti aktivnu participaciju Hrvatske u aktivnostima NATO-a.

Ako bi Milanović ponovno zabranio načelniku Glavnog stožera da dođe, to bi bio jasan znak da ne želi da građani znaju istinu. U slučaju ponovnog onemogućavanja, to bi predstavljalo ozbiljnu političku krizu. Ne može se onemogućavati rad sabora. Ne očekujemo da će to učiniti. Ako to učini, snažno ćemo politički odgovoriti", rekao je Jandroković.

Jandroković zastupnicima: Svi trebaju dobro razmisliti o svojim postupcima

Osim toga, Jandroković se nada da će se okupiti velik broj zastupnika.

"Hoće li to biti dovoljno za dvotrećinsku većinu, u ovom trenutku ne mogu nagađati. Svi trebaju dobro razmisliti o svojim postupcima, ovo su dugoročne strateške odluke. Smjer Hrvatske definiran je još 1990. godine. Pripadamo euroatlantskim integracijama, NATO-u i Europskoj uniji, što nam jamči sigurnost, stabilnost i ekonomski napredak", rekao je.

"Govorili su da Plenković radi za Bruxelles i optužili HDZ da je nacistička organizacija, nitko nije tražio da to SOA ispita"

Na kraju, Jandroković je istaknuo i razlike u stavovima između Milanovića i Ukrajine. "On je još uvijek puno bliže ruskim stavovima nego stavovima Ukrajine", dodao je. Osvrnuo se i na tvrdnje o povezanosti predsjednika Milanovića s Rusima.

"SOA je demantirala optužbe da aktualnog predsjednika Milanovića i njegovu kampanju financiraju Rusi, što je izjavio ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Podsjećam da su mnogi zastupnici govorili da Plenković radi za Bruxelles i optužili HDZ da je nacistička organizacija, što su teške optužbe bez dokaza. Tada nitko nije tražio da SOA ispita te tvrdnje. Milanović vrlo često iznosi stavove koji su identični onima koji zagovaraju Putinovu politiku.

Neprijeporno je da Milanović zastupa ruske stavove i ide kontra Ukrajine. Ne znam koji su njegovi motivi za zagovaranje takvih stavova. To nije dobro za Hrvatsku", rekao je šef sabora u emisiji S Markova trga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.