Japan nakon 17 godina mijenja monetarnu politiku

Ilustracija: EPA

Japanska središnja banka (BoJ) podigla je danas kamatne stope prvi puta u 17 godina i okončala razdoblje iznimno poticajne monetarne politike. Nakon dvodnevnog sastanka BOJ je blago podigao kratkoročne kamatne stope, na raspon od nula do 0.1 posto.

S prvim povećanjem kamatne stope u 17 godina japanska je banka posljednja u skupini monetarnih institucija vodećih svjetskih gospodarstava napustila politiku negativnih kamatnih stopa, koju je bila uvela kako bi zaustavila pad cijena.

Inflacija potaknuta pandemijom, ratom i problemima u opskrbnom lancu

Banka je zacrtala stabilnu inflaciju od dva posto i bliži se tom cilju. Prema ekonomistima, promjena smjera signalizira početak normalizacije monetarne politike, iako će ona u najboljem slučaju vjerojatno biti spora, s obzirom na neizvjesne izglede za inflaciju.

Središnje banke ostalih velikih svjetskih gospodarstava oštro su podigle kamatne stope u posljednje dvije godine kako bi zauzdale inflaciju potaknutu pandemijom koronavirusa, ratom u Ukrajini i problemima u opskrbnom lancu.

Krajnje popustljiva monetarna politika japanske središnje banke dovela je pak do naglog pada vrijednosti jena, što je teško pogodilo kućanstva i potaknulo val zahtjeva da se suzbije inflacija, primjećuje dpa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.