Izrael nije pozvan na mirovnu ceremoniju u Nagasakiju, ali Palestina jest

Foto: EPA

Grad Nagasaki na jugozapadu Japana odlučio je još uvijek ne pozvati Izrael na mirovnu ceremoniju koju organizira svake godine 9. kolovoza u znak počasti žrtvama atomskog bombardiranja grada 1945. godine.

"Obustavili smo slanje pozivnog pisma izraelskom veleposlaniku u Japanu", rekao je gradonačelnik Nagasakija Shiro Suzuki na tiskovnoj konferenciji.

Umjesto toga, grad mu je poslao pismo "poziva na trenutni prekid vatre" u Pojasu Gaze, palestinskom teritoriju pod opsadom i napadima već gotovo osam mjeseci.

Pozvan predstavnik Palestine u Japanu

Suzuki također obustavu poziva Izraelu opravdava željom da se izbjegnu mogući incidenti tijekom ceremonije, zbog kritične humanitarne situacije u Gazi i napetosti koje ona izaziva u mnogim zemljama.

Nagasaki je, pak, kao i svake godine pozvao predstavnika Palestine u Japanu, rekli su za AFP. Izraelsko veleposlanstvo u Tokiju još nije reagiralo.

Hirošima i Nagasaki imaju tradiciju pozivanja uglednika iz cijelog svijeta na godišnje komemoracije

Dana 9. kolovoza 1945., tri dana nakon prvog atomskog bombardiranja u povijesti, grada Hirošime, Nagasaki je doživio istu sudbinu, s oko 74.000 žrtava na licu mjesta.

Nakon ova dva američka bombardiranja koja su ubrzala kapitulaciju Japana i kraj Drugog svjetskog rata, Hirošima i Nagasaki postali su gradovi simboli mira i nuklearnog razoružanja. Oba grada imaju tradiciju pozivanja uglednika iz cijelog svijeta na svoje godišnje komemoracije. Predstavnici Rusije i Bjelorusije tamo više nisu dobrodošli od invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Za razliku od Nagasakija, Hirošima je nedavno odlučila pozvati ​​Izrael na vlastitu ceremoniju 6. kolovoza, što je izazvalo kritike. Hirošima nikada nije pozvala palestinskog predstavnika na ovaj događaj, pišu lokalni mediji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.