Japan ukinuo upozorenje za megapotres. "Vratite se normalnim životima"

Ilustracija: EPA

Japan je ukinuo svoje upozorenje o potencijalnom "megapotresu", tjedan dana nakon što je izdano. U upozorenju je ljudima rečeno da budu oprezni, ali da se ne evakuiraju. Navodilo se da je vjerojatnost velikog potresa veća nego inače, ali da on nije neizbježan.

Japanska vlada priopćila je kako više ne traži od ljudi da poduzimaju posebne mjere opreza. Gradanima je poručeno da se mogu slobodno "vratiti normalnom načinu života". Nakon upozorenja, tisuće Japanaca otkazale su planirana putovanja i opskrbile se osnovnim potrepštinama.

Japanska meteorološka agencija naglasila je kako nije otkrila nikakvu seizmičku aktivnost koja bi ukazivala na bilo kakve zabrinjavajuće promjene u pretpostavljenom području gdje bi se megapotres mogao dogoditi, izvijestila je novinska agencija Kyodo.

Premijer zbog upozorenja otkazao putovanje

Iako je upozorenje od prošlog tjedna ukinuto, rizik od velikog potresa još uvijek postoji, kazao je ministar za upravljanje katastrofama Yoshifumi Matsumura. Dodao je da nisu otkrivene abnormalnosti u "seizmičkoj aktivnosti i deformaciji kore" pa je poziv za povećanu pripravnost ukinut. 

Prošlotjedno upozorenje izdano je nekoliko sati nakon što je potres magnitude 7.1 po Richteru pogodio južni otok Kyushu. Stručnjaci su bili u stanju pojačane pripravnosti zbog toga gdje se epicentar nalazio - na rubu korita Nankai, područja seizmičke aktivnosti koje se proteže duž japanske pacifičke obale.

Nakon prošlotjednog upozorenja, neke su trgovine navodno ostale bez proizvoda na policama ili su bile prisiljene ograničiti kupnju artikala poput flaširane vode. Premijer Fumio Kishida otkazao je put u središnju Aziju. Neki brzi vlakovi također su smanjili brzinu iz predostrožnosti.

Prethodni potresi u koritu Nankai ostavili su tisuće mrtvih. Ovi megapotresi bilježe se svakih 90 do 200 godina, a posljednji se dogodio 1946. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.