Javio se bijesni Iran nakon smrti šefa Hezbolaha. Govore o "oslobađanju Jeruzalema"

Foto: EPA

Iran je rekao da će se "linija Hassana Nasrallaha nastaviti" unatoč ubojstvu čelnika libanonske milicije Hezbolah u izraelskom napadu na njezino sjedište u južnom predgrađu Bejruta dan ranije, a palestinska organizacija Hamas je objavila da će "atentat" samo ojačati otpor prema Izraelu.

"Veličanstvena linija vođe otpora Hasaana Nasrallaha nastavit će se, a njegov sveti cilj će biti postignut oslobađanjem Jeruzalema, ako Bog da", napisao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani na društvenoj platformi X.

Proiranski Hamas je u subotu objavio da oplakuje Nasrallaha nakon što je ubijen u izraelskom zračnom napadu rekavši da će njegova smrt samo potaknuti borbu protiv Izraela.

"Zločini i atentati (izraelske) okupacije će samo povećati odlučnost i upornost otpora u Palestini i Libanonu da nastavi sa svom svojom snagom, hrabrošću i ponosom koracima mučenika te da ide putem otpora do pobjede i odbacivanja okupacije", poručio je Hamas u priopćenju.

Snažan udarac za Iran

Nasrallahova smrt predstavlja težak udarac za Hezbolah koji se suočava sa sve intenzivnijim izraelskim napadima. Također, to je udarac i za Iran s obzirom na značajnu ulogu koju je imao u takozvanoj "Osovini otpora", ističe Reuters.

"Osovina otpora" je termin kojim se označavaju palestinski, libanonski, sirijski i drugi pokreti koji su bliski Iranu, a protivnici su Izraela.

"Ponovo potvrđujemo našu apsolutnu solidarnost i stojimo s našom braćom u Hezbolahu i Islamskom otporu u Libanonu, koji sudjeluju u bitci Poplava al-Aksa (kako Hamas naziva svoj napad na Izrael 7. listopada) radi obrane džamije al-Aksa, uz naš narod i naš otpor", dodao je Hamas.

Islamski džihad, druga proiranska palestinska organizacija, u priopćenju je rekla: "Prije ili kasnije, snage otpora iz Libanona, Palestine i regije će se pobrinuti za to da neprijatelj plati cijenu svojih zločina i okusi poraz zbog onoga što su njegove grešne ruke učinile".

Gaza ima 2.3 milijuna stanovnika, a većina je raseljena unutar priobalne enklave zbog rata, u kojem ih je poginulo 41,500, prema podacima zdravstvenih vlasti u Gazi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.